Vi har tidigare skrivit om den utbildning som Yrkeshögskolan i Falkenberg startade för två år sedan. Behovet finns eftersom antalet husbilar och husvagnar under en längre tid har ökat och att en vanlig bilmekanikerutbildning inte är nog för att hantera fritidsfordon då de, som bekant, även hanterar bodelens underhållsbehov. De som gått utbildningen har även erbjudits jobb direkt efter avslutade kurser.
Kritiken från både branschen samt SFVF och Verkstadsföretagarna har varit massiv. Myndigheten för Yrkeshögskolan, MYH, motiverar sitt beslut på följande sätt
Av ansökan framgår att flera kurser ni anger samt de kunskaper, färdigheter och kompetenser som utbildningen leder till även går att nå på olika gymnasieskolans nationella program. Detta gäller främst kurserna Företagsekonomi samt Arbetsledning.
Vidare är myndighetens bedömning att andra kurser också har, i olika grad ett innehåll som går att nå på olika gymnasieskolans nationella program. detta gäller för kurserna av Elkunskap, elektronik, Kyla, Värme och sanitet, Montage och demontering, Myndigheten bedömer att betydande del av utbildningen ligger på en gymnasial nivå.
Det kan påpekas att kurserna som startade för två år sedan då ansågs uppfylla samtliga krav som ställdes.
Vladimir Tolevski som är rektor för Vuxenutbildningen i Falkenberg är besviken på beslutet. När vi på Husbil & Husvagn kontaktade honom ger han uttryck för att beslutet, som inte kan överklagas, förstås måste respekteras men pekar på att MYH inte riktigt tagit till sig utbildningens behov och särart. Även den utbildning av motsvarande karaktär i Kristinehamn stoppas vilket gör att utbildningen nu återförs till företagen i branschen, något som naturligtvis försvårar rekryteringen av kompetent personal. Det kommer att återföra situationen till internutbildning som visserligen fungerar men inte är optimal.
Som högst ansvarig för SFVF och Verkstadsföretagarna kan vi bara beklaga det trista beskedet om ett nej till en fortsättning av utbildning av Husbils och Husvagnstekniker, skriver Bo Ericsson och Benny Wallin i en konversation med kursledaren Kent Gunnarsson.
2019 gjorde vi en ansökan om att få bedriva utbildningen i 5 år framåt och med Er hjälp även gjort viss uppdatering av den g:a kursplanen. Utbildningen måste ligga på en eftergymnasial nivå och föregående ansökan 2018 blev ju GODKÄND från MYH. Detta är häpnadsväckande att vi NU fick ett nej då stora delar var likt föregående ansökan, skriver Vladimir Tolevski till Ledningsgruppen för utbildningen där det även finns representanteer för husbilsbranschen efter MYH:s beslut.
Till MYH skriver han bland annat
Sedan får man ju vara frank och det känner jag att jag kan vara med stor tydlighet då jag själv var med tidigt i processen för redan 3 år sedan vid framtagandet av detta koncept, att ni helt klart gör en felaktig bedömning i jämförelsen av nationella kursers delvisa innehåll utifrån begrepp och termer och inte utbildningens helhet och innehåll.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.