Bild
Nästa artikel
NYHETER

Succé för YH-utbildning till husbil- och husvagnstekniker

Publicerad 18 september 2019 (uppdaterad 18 september 2019)
I våras skrev vi om den utbildning som just startats på yrkeshögskolenivå för att bli tekniker på husbilar och husvagnar. Utbildningen är unik och har rönt stort intresse och samtliga examinerade har fått jobb. Kanske något att tänka på för nästa kursstart?

I våras tog första kullen husbils- och husvagnstekniker examen vid Yrkeshögskolan i Falkenberg. Och alla fick arbete direkt efter utbildningen. Succén innebär att den ettåriga utbildningen startar på nytt och den här gången har den lockat ännu fler sökande.

– Jag vill påstå att det har blivit succé och våra elever som gick ut i våras var hett eftertraktade av branschen. Jag vet inte hur många samtal jag fick från verkstäder som ville anställa mina elever, säger utbildningsledaren Kent Gunnarsson.

Upprinnelsen till utbildningen var att han för ett par år sedan köpte en egen husbil. När den behövde repareras tog det lång tid på verkstaden. Orsaken var brist på personal.

– Efter en del kontakter med bland annat Campea här i Falkenberg och Kabe i Tenhult så bestämde jag mig för att dra igång en ettårig utbildning efter att den fått godkänt från Yrkeshögskolemyndigheten.

Sju sökande från olika delar av landet i åldersspannet 25-45 år uppfyllde kraven för högskolebehörighet när utbildningen startade förra året. Den hölls i utbildningslokaler intill Campeas verkstad och det blev därmed enkelt att omsätta teoretiska kunskaper i praktiken ute på verkstadsgolvet.

– Utbildningen bygger på att varva teoretiska kunskaper med praktiska kunskaper, det som vi kallar Lärande i arbete (LIA), berättar Kent Gunnarsson.

De olika utbildningsavsnitten omfattade till exempel elkunskap, hur sandwichkonstruktionen är uppbyggd och hur kyla, värme och sanitet fungerar i ett fritidsfordon.

– Eleverna fick bland annat bygga en fingerad husbil och dra elledningarna i den.

Han berömmer eleverna för deras idoga arbete med studierna som resulterade i sju klanderfria examensarbeten med tillhörande redovisning och opponering från gruppen.

– Alla blev godkända, säger en nöjd Kent Gunnarsson.

Fanns det några riktigt intressanta examensarbeten?

– Ett handlade till exempel om en fördjupning i nya lagningsmetoder av väggar och ett annat handlade om hur man kan spara energi genom att använda olika typer av batterier.

– Jag är glad över det stöd vi fick från branschen, både genom att vi kunde få ihop en ledningsgrupp för utbildningen och att vi kunde hitta excellenta lärarkonsulenter som ställde upp med sina specialkunskaper, säger Kent Gunnarsson.

I sepember 2020 drar en ny utbildning i gång men intresserade kan anmäla ditt intresse redan nu.

– Utbildningen fyller en viktig funktion eftersom det finns ett så stort behov av kvalificerade tekniker i branschen, menar Kent Gunnarsson.

Här kan du anmäla intresse för utbildningen

Kontakta Kent Gunnarsson, Yrkeshögskola, Vuxenutbildning Falkenberg med e-post: kent.gunnarsson@falkenberg.se.

Källa: HRF

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.