Bild
Nästa artikel
NYHETER

Ölandsbron renoveras till 2019

Publicerad 28 november 2017 (uppdaterad 30 november 2017)
Ölandsbron genomgår just nu en omfattande renovering som pågår såväl nästa år som hela 2019.

Som vi tidigare uppmärksammat är Ölandsbron föremål för en omfattande upprustning som kommer att pågå fram till och med 2019, detta för att bevara Ölandsbron i gott skick. Bron är en livsnerv i regionen och det passerar i snitt cirka 18 600 fordon varje dygn men under sommarmånaderna är dygnssnittet 25 000 fordon.

Slitaget från bilarna tillsammans med det utsatta läget från havet och vindarna i Kalmarsund innebär att underhållet är en ständig process. Just nu innebär arbetet att samtliga rörliga lager byts, det blir ny beläggning på högbron, reparation av kantbalken på högbron och samt betongreparationer.

– Vi har bidragit med hållfasthetsberäkningar och temporära infästningar som säkrar bropelarna under arbetet, säger Micael Nilson, KAM på Ergofast. Vi hittade en mer effektiv lösning för de temporära infästningarna och vi är förstås stolta över att ha fått möjligheten att göra det.

Ergofasts ingenjörer har räknat fram en mer optimerad dimensionering för att möta hållfasthetskraven med både tids- och materialbesparingar som följd. Borrdjupen i betongen har reducerats med ca 200 mm och materialåtgången har reducerats kraftigt.

– Vi byter 210 lager i bron och måste hålla högt tempo för att hinna klart till 31 december 2019, berättar Joakim Sörenby projektchef Svevia. Att vi valde Ergofast för infästningslösningen beror på den kostnadseffektiva lösningen och deras leveransförmåga, något som är helt avgörande i den här typen av extrema projekt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.