Nästa artikel
Nya reglerna för fordonsskatt på plats
NYHETER

Nya reglerna för fordonsskatt på plats

Publicerad 5 januari 2016 (uppdaterad 2 oktober 2019)
Transportstyrelsen har ändrat de regler som används för att bestämma fordonsskatt för husbilar vid årsskiftet. Som en följd av detta kan fordonskatten för din husbil komma att ändras vid nästa debiteringstillfälle. Mellan 45 000 och 50 000 bilar berörs.

Vi har i ett antal artiklar tidigare tagit upp den diskussion som förevarit den ändring av fordonsskatten som nu genomförts för husbilar.

Grundidén i fordonsbeskattningen är att bilar beskattas utifrån sina koldioxidutsläpp vid blandad körning och uppgiften kommer från fordonstillverkaren som lämnar den i samband med typregistreringen.

För husbilar saknas dock uppgiften för färdigbyggda fordon då dessa sällan typbesiktigas men däremot finns den för basfordonet. Detta är ett förhållande som en del husbilsägare utnyttjat, och i vissa fall fått igenom, för det egna exemplaret då den skönsmässiga uppskattning som Transportstyrelsen gör givit mycket olika skatt mellan olika exemplar av samma fordonstyp. Av förklarliga skäl har detta uppfattats som ett mycket godtyckligt system. Transportstyrelsen har därför i samråd med Skatteverket beslutat att inte registrera eventuella koldioxidvärden, vilket får till följd att alla husbilar efter årsskiftet kommer att beskattas skönsmässigt. 

Skatten kommer att beräknas utifrån vissa tekniska uppgifter på bilen. Transportstyrelsen har nu sett över formeln och striktar upp rutinerna. 

– Teknisk utveckling och optimering av bilar sker kontinuerligt, och i takt med att det kan de parametrar som påverkar koldioxidutsläppen ändras. En formel som schablonmässigt beräknar koldioxidutsläppen behöver därför uppdateras med jämna mellanrum, säger Linda Norberg, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

På HRF:s hemsida finns formeln samt ett exempel på hur uträkningen sker och där kan du kolla hur hög den skatt som kommer att debiteras nästa gång kommer att bli. På bilskatt.nu hittar du ett enklare formulär att fylla i. Enligt de uppgifter som finns nu kommer de flesta att få lägre skatt så länge inte basfordonets värden ligger till grund för beskattningen. Det ska heller inte vara aktuellt med omräkningar vid årsskiftet, något som annars brukar göras vid skattehöjningar.

Kommentera gärna om du får högre eller lägre skatt 2016!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.