Nästa artikel
Nya polisbilarna blir teknikstinna
NYHETER

Nya polisbilarna blir teknikstinna

Publicerad 18 maj 2021 (uppdaterad 18 maj 2021)
Kamera med runtomsikt, avancerad radar och ANPR, det är en del av den utrustning som polisens nya bilar har. Om några veckor rullar de i trafiken.
Vi har vant oss vid en rad tekniska finesser i de nya bilar som glänser i bilhallarna men nu är det polisens tur att få glänsa. Även deras bilar utrustas med den allra senaste tekniken.

Totalt får polisen 2 200 nya Volvobilar under de närmaste åren och först ut blir Polisen Region Syd och Stockholm. Den bil som poliserna nu får är Volvo XC60 B5 Diesel med polismålning. De är mildhybrider med 235 hk, elbilar passar inte för polisarbetet. Utbildningen startar nu i dagarna, det blir många finesser att hålla reda på för poliserna.

Att köra över hastighetsgränserna kommer inte att bli lika enkelt. De nya polisbilarnas radar mäter hastigheten både på mötande fordon och bilar som polisbilen ligger bakom. Även på den som dristar sig till att köra om polisbilen. Allt filmas dessutom högupplöst. Polismän med laserpistoler efter vägarna blir plötsligt överflödiga, eller åtminstone betydligt mindre viktiga. Så kallade trafiksäkerhetskameror efter vägarna, de som alla kallar fartkameror och de som är mer ironiska kallar plåtpoliser, kompletterar övervakningen. Fartkamerorna blir dessutom snabbt fler, ungefär en till varje vardag. När de blir tillräckligt många går det att mäta hastigheten även mellan dem, det görs redan nu här och där i Norge.

Men kamerorna kan mer. Polisbilens teknik kan själv upptäcka bilar som har körförbud, är avställda, oförsäkrade, har körkortslösa ägare eller har stulits. Dessutom kan regionledningscentralen (RLC) koppla upp sig till polisbilens kamera för att i realtid se hur det ser ut på en brottsplats eller vid trafikolycka.

Kombinerat med våra privatbilars teknik öppnar det helt nya möjligheter för övervakning, kanske ännu mer om den kilometerskatt som nu utreds införs.

Det är här kritiken börjar ta form. Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin, kräver att polisen går ut och informerar om vad bilarna betyder för integriteten.

– Det är mycket positivt att polisen introducerar den nya tekniken i den egna fordonsflottan. Om detta borde man också informera allmänheten om. Fiskögonen är ingen intern angelägenhet för polisen utan den dessa ögon involverar oss alla. Frågor om en ökad övervakning och kontroll ställer nämligen även krav på hur polisen kommer att hantera integritet i samband med förflyttningar i låga respektive höga hastigheter. Vi måste nog alla i samhället vara beredda på att bli filmade av polisen. Här behövs nämligen inga samtycken från allmänheten. Vi alla kommer att komma med på filmerna, skriver han på S112.se.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.