Bild
Nästa artikel
NYHETER

Norge satsar vidare på sina nationella turistvägar

Publicerad 6 april 2017 (uppdaterad 3 november 2019)
Norge storsatsar vidare på konst och arkitektur längs de 18 turistvägarna även om de nu backar en smula och de planerade 245 attraktionerna blir 190.

Det ska vara en njutning att köra i Norge! Fantastisk natur ska även paras med konst och arkitektur längs de 18 nationella turistvägar som Norge började skapa för några år sedan och ska vara klara 2023. Den mest kända av dessa satsningar är sannolikt Atlanterhavsveien som av engelske The Guardian blev utsett till århundradets byggnadsverk i Norge men även världens vackraste bilväg.

Men när nu deras nationella transportplan lades fram minskas ambitionsnivån en smula. Hittills står 101 platser klara men av de återstående 144 kommer 89 att färdigställas. Orsaken är ekonomin, satsningen kräver årligen under den återstående perioden 160 miljoner statliga NOK och den norska regeringen skriver i planen att det i fortsättningen blir enklare arkitektoniska lösningar. Detta trots att ytterligare 20 miljoner årligen förutsätts komma från annat håll.

Sträckningarna som ska prioriteras i den kommande planperioden är bland annat Jæren, Gaularfjellet, Atlanterhavsveien och Senja. Det ska också skapas särskilda attraktioner på Valdresflye, i Låtefoss i Hardanger, vid Vøringsfossen och Torghatten, skriver Bobilverden.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.