Nästa artikel
Nokian anklagas för testfusk
NYHETER

Nokian anklagas för testfusk

Publicerad 26 februari 2016 (uppdaterad 27 februari 2016)
Däcktillverkaren Nokian anklagas nu för fusk i däcktester.
Däcktillverkaren Nokian anklagas nu för att ha manipulerat däcktester. Företaget ska ha skickat bättre däck än de som finns tilll salu till testerna. Fusket avslöjades först av den tyska bilistföreningen ADAC. De gjorde tester på däck köpta i butik och märkte skillnad mot de däck som skickats till testerna. Finska tidningen Kauppalehti säger sig sedan ha fått tag på interna mail från Nokian som bekräftar detta.
 

Uppdatering
Nokian har nu
 kommenterat informationen som kommit fram:

– Tidigare, när testorganisationer bett tillverkare att skicka däck för tester, har industrins aktiviteter varit tvivelaktiga. Stora testorganisationer har nu under flera år köpt däck från däckhandlare och också gjort stickprover efteråt. Nokians styrelse har aldrig uppmuntrat testfusk, till skillnad från vad som antytts i media, säger Nokians VD, Ari Lehtoranta.

– Förra året granskade vi våra processer. Omedelbart efter det klargjorde vi våra regler för testdäck som nu specifikt förbjuder all planering eller tillverkning av däck avsedda bara för media att testa. Frågan hanterades omedelbart av vår styrelse och vi beslutade då att komma ut med den här informationen på våra egna villkor. Vi ber om ursäkt och ångrar de misstag vi har gjort tidigare, fortsätter Ari Lehtoranta.


Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.