Bild
Nästa artikel
NYHETER

Många stölder av husbilar

Publicerad 9 juni 2016 (uppdaterad 9 juni 2016)
Sedan den 24 maj har tio husbilar stulits och totalt under 2016 har 25 husbilar efterlysts i Sverige. Larmtjänst går därför ut med ett pressmeddelande om situationen.

Det är framför allt under de senaste veckorna som antalet stölder av husbilar ökat och då framför allt i södra Sverige men även i Stockholmsområdet. De flesta av stölderna har skett från återförsäljare och på ett liknande stöldsätt. Larmtjänst misstänker att organiserade ligor ligger bakom stölderna.

- Gärningsmännen tar sig in på inhägnade områden, klipper upp staketet och kör ut bilen, säger utredare Mats Carlsson på Larmtjänst i pressmeddelandet.

En av de senare stölderna inträffade natten mellan den 1-2 juni hos en återförsäljare i Åsbro. Då stals en helt ny Fiat Sun Living Lido M45 SP som stod innanför ett stängsel som klipptes upp så att billen kunde köras ut. Den bilen fick stulna registreringsskyltar från en annan husbil. Ett liknande förfarande användes vid en stöld av två nya husbilar hos en återförsäljare i Tomelilla.

De stulna bilarna är oftast av nyare årsmodeller, halvintegrerade och värda omkring 750 000 kronor. Av de 25 efterlysta bilarna i Sverige har endast tre hittats. Under 2015 stals det totalt 75 husbilar varav 35 var återfunna i slutet av året.

Vid stölder tidigare år har det visat sig att tjuvarna haft tändningslås med tillhörande elekronik för att kunna gå förbi bilarnas inbyggda stöldskydd och även i vissa fall störsändare för GPS-larm. Vid det tillfället fick vi på Husbil & Husvagn samtal från en polis som var upprörd över att innehav av denna utrustning inte var straffbelagd. Trots det är det ingen nackdel att ha en GPS-sändare som gör att man kan följa fordonets position. Tänkvärt är att försäkringsbolagen vill ha en skälig tid på sig, en månad, för att försöka hitta fordonet efter en stöld innan de betalar ut ersättning till ägaren.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.