Nästa artikel
Malus slopas: Så mycket minskar skatten för husbilar
Nyheter

Malus slopas: Så mycket minskar skatten för husbilar

Publicerad 2024-03-22 13:24 (uppdaterad 2024-03-26 13:59)
Transportstyrelsens expert räknar ut minskningen för en genomsnittlig husbil. Den kan bli större än vad som tidigare uppgetts.

Förra veckan kom beskedet att regeringen lämnat in ett förslag att malus ska slopas för husbilar.

Malus är den skatt som infördes 1 juli 2018 som ett incitament att få bilköpare att välja alternativa drivmedel. Den innebär att nya bilar som drivs med fossila bränslen får en förhöjd skatt under de första tre åren. Skatten har drabbat husbilsägare hårt, eftersom alla husbilar drivs av diesel.

Om malus tas bort innebär det alltså en stor sänkning av skatten för de som äger en ny husbil.

– Koldioxidkomponenten i malusformeln är mycket högre än i formeln som vi använder när tre år har passerat. Om malus tas bort får koldioxidkomponenten inte lika högt genomslag och därmed sjunker skatten en hel del, säger Jonny Geidne, strateg och utredare på Transportstyrelsen.

Hur mycket sänks skatten? Är det 5000–8000 kronor om året som nämnts i sammanhanget?

– Det beror på vad som avses. Årsskatten, alltså den skatt som husbilsägaren skulle betala om husbilen var i trafik hela året, minskar betydligt mer än så. Men om beloppet avser den skillnaden som blir i skatt för den tid som en husbil normalt används, alltså är påställd, låter det rimligt, säger Jonny Geidne.

Han ger ett exempel på vad fordonsskatten för en genomsnittlig husbil blir utan malus för ett år. Vi talar om en husbil som är 7,5 meter lång, har en totalvikt på 3500 kilo och släpper ut 300 gram koldioxid. 

Om malus inte slopas:

Fordonsskatten för den genomsnittliga husbilen blir 33 116 kr om året.

Om malus slopas:

Fordonsskatten för samma husbil blir 8 824 kr om året.

Koldioxidvärdet bygger på koldioxidutsläpp som beräknats enligt WLTP, som Husbil & Husvagn skrivit om tidigare. Läs mer här! 

Fordonsskatt husbil

Samtliga husbilar som tagits i trafik 2011 och framåt har en fordonsskatt som baseras på koldioxidutsläpp vid blandad körning. För äldre fordon baseras skatten på tyngd.

Om du vill räkna ut din fordonsskatt med malus kan du gå in på transportstyrelsen.se och söka på malus. Där får du också veta vad skatten blir utan malus. 

Vilket utsläppsvärde ditt fordon har kan du se i bilregistret. Även det på Transportstyrelsens hemsida.

Eftersom malus slog hårt mot husbilar utökades möjligheten att ställa av fordonet under korta perioder den 1 mars 2021. Läs mer om det här!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.