Nästa artikel
Ställa av och på husbilen – så funkar det!
Guide

Ställa av och på husbilen – så funkar det!

Publicerad 2024-02-22 07:00 (uppdaterad 2024-09-27 12:43)
Den som drabbas av malusskatt kan ställa av sin husbil under kortare perioder för att minska fordonsskatten. Här är vad som gäller!

För fyra år sedan infördes bonus-malus. Bonus är vid det här laget borttaget, men malus består. Det vill säga straffskatten för bilar som är nyare än tre år och som har höga utsläpp.

Redan under 2020 stod det klart att husbilar drabbades orimligt hårt av malus. För att kompensera för det genomförde regeringen en förändring i avställningsreglerna från och med den 1 mars 2021. Allt för att ge husbilsägare möjlighet att minska sin fordonsskatt.

Det här är vad som gäller:

Husbilsägare som betalar mer än 4800 kronor om året i malusskatt behöver bara ha sin husbil avställd i fyra dygn för att slippa fordonsskatt under avställningsperioden. Alla andra måste ha sitt fordon avställd i minst 15 dygn för att komma undan skatten.

Det här innebär alltså att en ny påställning inte kan ske tidigare än efter fyra dygn för att perioden ska skattebefrias. Den som ställer av husbilen till exempel den 25 februari måste ha den avställd till och med 28 februari för att inte behöva betala fordonsskatt.

Den som bara är ute och kör med sin husbil på helgerna kan alltså ställa av den under veckorna, för att minska skatten. Likaså kan den som tillbringar en tid på en campingplats eller ställplats under resan ställa av husbilen under den tiden – förutsatt att den står stilla i minst fyra dygn.

Värt att notera är att det här inte alltid gäller på resa utomlands, som Husbil & Husvagn skrivit om tidigare. Läs mer här!

Ställer av och på husbilen gör man lätt genom att logga in hos Transportstyrelsen. Det kan man göra här! Observera att det inte går att anmäla på- och avställning av husbilen samma dag.

Uppdatering: Från och med den 1 februari 2025 återgår reglerna till hur de var före 1 mars 2021. Även husbilsägare måste ha fordonet avställt i minst 15 dygn för att komma undan skatten.

Fotnot: Det är viktigt att kolla upp försäkringen om man tänker bo i husbilen när den är avställd. Vissa försäkringar tillåter inte det och de flesta har en reducerad försäkring när den är avställd och man kan då riskera att inte få ersättning om något händer. Läs mer här!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.