Alla besiktningskedjor erbjuder gasolkontroll. Här utförs den av Besikta.

Nästa artikel
Kolla gasolen innan du tar anläggningen i drift
NYHETER

Kolla gasolen innan du tar anläggningen i drift

Publicerad 23 oktober 2019 (uppdaterad 2022-06-28 09:58)

Alla besiktningskedjor erbjuder gasolkontroll. Här utförs den av Besikta.

Glöm inte att kolla över och modernisera gasolanläggningen innan du ger dig ut på vägarna.

Tyvärr missar alltför många att årligen utföra en kontroll på gasolanläggningen så att slangar och kopplingar inte läcker. Om man ska göra den på hösten eller våren kan diskuteras men under alla omständigheter ska den utföras innan anläggningen ens testas innan första vårturen. Det finns många som utför professionella kontroller men en opartisk testning är att föredra, exempelvis utför alla stora bilprovningskedjorna detta. Även utan yttre skador ska slangarna bytas senast efter tio år, vid yrkesmässig användning efter åtta. Men det går inte att förneka att tekniken går framåt så att det kan finnas anledning att se vad som blivit bättre sedan gasolanläggningen installerades. Även om det inte finns något lagkrav på en opartisk gasolkontroll får det nog ändå anses som mycket lämpligt.

Kolla även över brandskyddet. Det får ses som en stark rekommendation, för att inte säga krav, på att ha en lättillgänglig brandsläckare. För den som vill vara på den säkra sidan finns slangar med släckmedel och med rätt montering smälter slanger och släcker en begynnande eld innan du ens upptäckt den, i varje fall i teorin. Men det är ingen överdrift att påstå att kombinationen bristande underhåll på gasolanläggning och frånvaron av släckutrustning orsakat en katastrof för många ägare av fritidsfordon. Förmodligen kan många bränder undvikas med dessa enkla åtgärder. Tänk även på att om du byter ut ditt batteri mot ett litium-jon så bör du skaffa en brandsläckare som klarar av att släcka ett sådant batteri, där duger ingen vanlig pulversläckare.

Man ska vara försiktig med pekpinnar men läckande gasol är en fara för alla, inte minst på campingar och ställplatser. Det är ingen slump att allt fler campingar kollar att det utförts en gasolkoll men inte minst för den enskilde som drabbas av en gasolbrand är förloppet en katastrof. Ingen som inte sett en brand i ett fritidsfordon kan ana hur snabbt det går. Med hjältemodiga insatser har ett par större katastrofer med nöd och näppe kunnat undvikas.

I våras lanserade Truma nya gasregulatorer och de finns i två versioner. För dubbla flaskor finns Truma DuoControl CS medan den för en flaska heter Truma MonoControl CS. Båda versionerna finns för vertikal och horisontell montering.

Krashsensorn är integrerad och gör att det går att använda gasenheter som värmare eller kylskåp på ett säkert sätt även under färd. Sensorn stoppar omedelbart gastillförseln vid en olycka redan vid en kollisionshastighet om 15–20 km/h och är lätt att återställa om så skulle behövas. En sådan säkerhetsavstängning måste enligt det europeiska direktivet om värmesystem finnas på fordon där gasolanläggningen ska användas under färd.

Under mer normala förhållanden finns funktionen om automatisk omkoppling till den andra gasolflaskan när driftflaskan är tom. Det finns en tydlig funktion som visar vilken flaska som är driftflaskan samt om den är full eller tom.

Även regulatorn för en flaska, Truma MonoControl CS, har motsvarande funktioner.

Till de båda regulatorerna lanseras även ett nytt gasfilter med utvecklad reningsteknik.

Utöver de nya regulatorerna och gasfiltret finns sedan tidigare Truma LevelControl som mäter gasnivån i flaskor av stål eller aluminium med en diameter på 200 till 350 millimeter via ultraljud. Systemet beräknar och visar dessutom hur länge gasolen räcker. Nivåsensorn överför beräknade data till iNetBox och nivån går även att  läsa av på en smarttelefon eller surfplattan via Truma App. Systemet överrför informationen via Bluetooth i närområdet eller via sms för platsoberoende avläsning.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.