Nästa artikel
Husbilstjuv slipper fängelse
NYHETER

Husbilstjuv slipper fängelse

Publicerad 18 februari 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
En man som avvek med en husbil från ett företag i Hol har mot sitt nekande fällts för grov stöld. Mannen slipper dock fängelse.

2012 körde en 34-årig man iväg från Autohallen i Hol med en husbil med ett pris på nästan 900 000 kronor och som han tecknat ett köekontrakt på. När han ställdes inför rätta menade mannen att han bara hade tänkt provköra husbilen. Mannen anförde en rad omständigheter, bland annat oklarheter om köpesumman, vilket gjorde att han inte vågade åka tillbaka till firman efter provkörningen.

Mannen berättade för rätten att han skulle åka till Göteborg och hämta pengar för att betala bilen men att det inte blev så. Tingsrätten menar att mannens berättelse framstår som ”något märklig och långsökt”. Enligt domen är klarlagt att 34-åringen utan tillåtelse har tagit bilnycklarna och därefter kört i väg med bilen. Därmed anser rätten att han har gjort sig skyldig till stöld trots att det fanns ett köpekontrakt.

Tingsrätten slår fast att husbilen tillhör säljaren fram tills dess att köparen lämnat full betalning vilket inte hade skett när bilen försvann. Rätten påpekar också det faktum att bilen inte lämnades tillbaka förrän efter nästan ett år och det först efter att den tidigare hustrun häktats men som dock friats från misstankar om brott.

Mannen döms förutom för grov stöld för fem fall av olaga hot eftersom han ringt hotfulla samtal till företrädare för husbilsfirman.

Rätten sätter straffvärdet till nio månaders fängelsemen dömer endast till skyddstillsyn då mannen inte tidigare  dömts för någon liknande brottslighet. Han ska också betala 12 000 kronor i skadestånd.

För dig som säljer en bil privat tål det att återigen påpekas att om du frivilligt lämnar över nycklarna till en köpare är det i formell mening inte stöld. Bilens stöldförsäkring omfattar inte denna förlust!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.