Nästa artikel
Här är Sveriges mest stulna bilmärken
NYHETER

Här är Sveriges mest stulna bilmärken

Publicerad 3 oktober 2019 (uppdaterad 3 oktober 2019)
Bilstölder, i synnerhet de där bilar förs utomlands, är ett problem som kostar bilägarna stora belopp via försäkringspremierna. Trygg-Hansa har färska siffror på vilka bilfabrikat som oftast stjäls.

Volvo var biltjuvarnas favoritmärke under det första halvåret 2019, följt av Volkswagen och Audi, enligt nya siffror från Larmtjänst. De flesta stulna bilar förs idag utomlands av internationella stöldligor. Genom att öka tullens befogenheter hade det kunnat förhindrats menar Stefan Brala, motorexpert hos Trygg-Hansa.

Totalt stals 3461 personbilar i Sverige under årets första sex månader, varav 711 (20%) var från Volvo. På andra och tredje plats i listan över de mest stöldbegärliga bilmärkena kom Volkswagen med 389 stulna bilar (11%) och Audi med 270 stycken (7,8%).

Mellan 70 och 90 % av de stulna bilarna och bildelarna förs utomlands av internationella stöldligor, enligt en rapport från Trygghetskommissionen. Stölderna är en del av sofistikerad och välorganiserad brottslighet, ofta är det rena beställningsjobb för vilka stöldligorna tar in specialister med rätt kompetens för de specifika beställningarna.

– Man kan tydligt se hur det under en kortare period, i en viss region i Sverige, stjäls en viss typ av märke och modell. Stöldligornas uppdragsgivare beställer ett antal bilar av en viss modell, som sedan stjäls och avlämnas på överenskommen plats. Bilarna förs sedan ut ur landet, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Södra Sverige, som är närmst kontinenten, är extra utsatt för de internationella stöldligorna, men i grunden handlar det enligt Stefan Brala om var ligorna kan hitta de specifika bilar de är ute efter och problemet är stort i hela landet.

– Sverige är som relativt välbärgat land en guldgruva för internationell brottslighet. När de välorganiserade stöldligorna får beställningar av nya, dyra bilmodeller är det mer eller mindre säkert att dessa går att hitta hos oss, säger Stefan Brala.

Att leta efter stöldgods som är på väg att lämna Sverige ingår idag inte i tullens uppdrag. Fokus är istället på vad som kommer in i landet, främst vapen och narkotika. Om tullen ändå hittar stöldgods på väg ut ur landet har de inte rätt att beslagta godset eller gripa misstänkta personer, utan de kan enbart tillkalla polis. Om polisen inte hinner rycka ut måste tullpersonalen låta stöldgodset och brottslingarna passera ut ur landet.

– Det är frustrerande för bilägarna, försäkringsbolagen och inte minst för tullpersonalen att tullen idag står mer eller mindre maktlös när de påträffar stulna bilar eller bildelar på väg ut ur landet. Tullen behöver helt klart få ett utökat mandat, men det gäller också att de får resurser till att även kontrollera utförseln bättre och därmed försvåra för stöldligorna, säger Stefan Brala.

Under månaderna maj till och med juli i år lade tullen totalt 47 332 timmar på kontroller, men av dessa var bara 234 timmar utgående kontroller. Detta innebär att mindre än 0,5 procent av tullens arbete riktades mot att förhindra stöldgods att lämna landet.

– Det står nu klart att tullen från och med 2020 får 110 miljoner kronor mer i anslag per år. Det är en jättebra start, men det är viktigt att de också får direktiv och mandat från politikerna att kraftsamla mot stöldligorna, säger Stefan Brala avslutningsvis i pressmeddelandet.

STULNA PERSONBILAR JAN-JUL 2019 (TOPP 30)
Siffror från Larmtjänst

Bilmärke / Antal stulna bilar
Volvo 711
Volkswagen 389
Audi 270
BMW 228
SAAB 211
MercedesBenz 203
Toyota 202
Ford 144
Peugeot 137 Renault 119
Opel 106
Skoda 89
Nissan 84
KIA 70
Hyundai 63
Mazda 63
Citroen 50
Mitsubishi 47
Honda 28
Seat 28
Porsche 26
Fiat 24
Chevrolet 23
Land-Rover 17
Chrysler 16
Subaru 15
Dacia 13
Jeep 10
Lexus 10
Suzuki 10
Totalt 3461

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.