Nästa artikel
Fusk vid teoriprov gav böter
NYHETER

Fusk vid teoriprov gav böter

Publicerad 9 september 2020 (uppdaterad 9 september 2020)
För första gången har en körkortstagare blivit dömd för fusk vid teoriprov. Lagändringen trädde i kraft den 1 mars och syftar till att stävja det omfattande fusk som allt eftersom blivit ett stort problem.
Transportstyrelsen har sedan 1 mars nya regler så att det numer är straffbart att fuska vid teoriprov genom att använda otillåten hjälp, exempelvis identitetsfusk, hörsnäckor och avfotografering av frågeformulär. Problemet har eskalerat över tid och ses nu som så vanligt att det krävdes nya rutiner vid proven men även en lagändring som gjorde förfarandet straffbart.

Provtagaren måste sedan 1 mars på heder och samvete lämna en försäkran om att inte använda otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt fuska vid provet. Brottet är osann försäkran och straffsatsen är böter eller fängelse. Trafikverket polisanmäler alla försök till fusk oavsett om det är id-fusk eller att otillåten hjälp används.

Det är Blekinge tingsrätt som i en unik dom har dömt en person för fusket vid ett teoriprov. Domen är den första sedan lagen ändrades i mars i år och personen döms för osann försäkran, grovt brott. Påföljden är villkorlig dom och dagsböter på 3 500 kronor.

– Att försöka fuska sig fram ska vara kännbart, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

– Detta visar att den regeländring vi gjorde kan bidra till att förhindra provfusk. Förhoppningsvis får också domen en avskräckande effekt på andra som försöker fuska vid kunskapsproven, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen, på deras hemsida.

Blekinge tingsrätt skriver i domen:

– Teoriprov av nu aktuellt slag utgör en förutsättning för att få en trygg trafiksituation för övriga trafikanter och utgör en viktig del av trafiksäkerhetsarbetet. Om outbildade förare vistas i trafiken kan detta utgöra en direkt livsfara för medtrafikanter och andra.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.