Nerikes Allehanda rapporterar om ett tilltagande fusk med Transportstyrelsens taxilegitimationer. För att bli taxiförare krävs en taxilegitimation och för att bli egen åkare krävs ett trafiktillstånd. Under flera år har det ryktats om att de här proven är till salu på svarta marknaden. Detta gäller även för proven till det vanliga B-körkortet.
Nu bekräftas de ryktena av Transportstyrelsens handläggare Mikael Stenberg enligt NA.
– Vi har problem med alla våra prov och fusket har eskalerat de senaste åren. Men värst är det inom taxi, säger han.
Det handlar om ett utbrett fusk där personer kommer till provlokalerna för att filma, fotografera eller läsa in sig på frågorna som syns på dataskärmen. I många fall bryr de sig inte ens om att avge några svar.
Frågorna säljs sedan till personer som vill klara testet utan fullständiga kunskaper då köparna känner till provet i förväg. Visserligen finns det flera olika varianter av varje prov men Transportstyrelsen har haft problem med att få fram nya frågor.
– Vi har inte möjlighet att byta ut frågorna så ofta som kanske skulle behövas. Proven ligger ute längre och frågorna blir mer och mer kända, säger Stenberg till NA.
Han berättar vidare för NA om kartprovet som är ett av de tre kunskapsproven. Där ska man med hjälp av en kartbok över hela Sverige hitta till olika destinationer och beräkna hur lång tid en körning kan ta. Provet består av 16 poänggivande frågor och minst elva rätt krävs för att bli godkänd.
– Det finns ingen som helst möjlighet att lära sig kartboken utantill och provet tar två timmar. Men vi ser dagligen hur det kommer in folk som klarar av det på tio minuter – utan att ens öppna kartboken. Det är uppenbart fusk, konstaterar Stenberg.
Men det är inte ett brott att filma provet och sälja det. Allt Transportstyrelsen kan göra är att avvisa de som filmar proven eller de som uppenbart fuskar.
– Vi har inga sanktionsmöjligheter och det gäller alla våra prov. Det finns inget stöd i lagen för det. Om en student på universitetet blir påkommen med att fuska kan han eller hon bli avstängd. Vi kan inte göra någonting mer än att avvisa provtagaren, säger Mikael Stenberg.
Mikael Stenberg säger till NA att Transportstyrelsen jobbar för en förändring, men något konkret förslag till politikerna har inte lagts fram.
– Låt oss säga att vi fick möjlighet att stänga av de som fuskar i sex månader. De som stjäl våra prov skulle inte ha någon marknad då.
Det finns exempel där prov till b-körkortet säljs för 15 000 kronor.
– Det här är ett landsomfattande problem med mer eller mindre organiserade personer inblandade, säger Mikael Stenberg.
Förra månaden kom exempelvis en man till Trafikverkets kontor i Örebro, med ett par glasögon med inbyggd filmkamera. Ett par timmar efter att han blivit avvisad kom han tillbaka med ett intyg från en optiker.
– Vi kan inte hindra honom. Det finns folk som gör provet 14, 15 gånger, säger Stenberg.
I slutändan handlar det om att förare kommer ut i trafiken utan rätt kunskaper, understryker Jens Yttergren, chef för Trafikverkets förarprov i Örebro till NA
– Det är sorgligt att det finns några som utsätter andra för faror i trafiken genom att fuska.
Kommentera: Hur skall myndigheterna agera för att på stopp på fusket?
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.