Nästa artikel
Första svenska jordgubbarna skördade
NYHETER

Första svenska jordgubbarna skördade

Publicerad 25 maj 2017 (uppdaterad 25 maj 2017)
Långhelg, sommarvarmt och dessutom är de första svenska jordgubbarna skördade. Premiärskörden blev tio lådor som gårdsbutiken fick äran att sälja men redan nu i helgen finns bären även i andra butiker i Målilla-trakten.

Det blev på familjen Axelssons gård i Aby utanför Målilla som de första svenska jordgubbarna plockades, skriver branschtidningen ATL. Jordgubbarna börjar annars inte bli fullmogna förrän när midsommarhelgen har passerat.

– Ja, redan nu kan vi plocka de första tio lådorna med jordgubbar till vår gårdsbutik. Till helgen kan vi ha de första jordgubbarna ute även i andra affärer i trakten, säger Andrzej Rog till ATL. Så här tidig jordgubbsskörd har vi aldrig haft, åtminstone inte under alla år som jag arbetat här. Det är tack vare att vi för första gången använder odlingstunnlar som de söta bären mognat rekordsnabbt.

Odlingstunnlarna är nio meter breda, 120 meter långa och rymmer 4.500 plantor av sorten Honeoye. Genom en minidator styrs både temperatur och luftfuktighet så att plantorna har skydd mot både frost och kalla nätter. Eftersom det här slog väl ut tror de att det blir fler odlingstunnlar för jordgubbar i framtiden så kanske blir det vanligt med premiär i Kristi Himelsfärdshelgen i stället för som hittills till midsommar.

– Ja, det ser ju både bra och gott ut så här långt i alla fall, säger Andrzej Rog till ATL, men än så länge är det här ett försök, det är bara ett av nitton hektar jordgubbsfält som vi har täckt med tunnlar, men vi kan redan se att prognosen är god.

ATL skriver dock inte vem på gården som smet åt sig den allra, allra första jordgubben.

Oberga bärodling har skrivit tipsen om hur man bäst tar hand om bären för att kunna njuta på bästa sätt av dem!

Så här håller sig jordgubbarna bäst
  • Vårt främsta tips är att äta bären rumstempererade. Då släpps smakerna fram bäst. Ut med dem i rumstemperatur i god tid innan servering, det tar ca 3-4 timmar innan de har rätt temperatur. Men ta bara fram förväntad mängd att äta, bären håller bäst i kylen.
  • Förvara dem i kylen i sina askar, försök undvika att ta i dem före det är dags att äta. Våra mänskliga fingrar är största orsaken till att bär tappar i spänst och utseende. Ett enda litet hål i ytskiktet kan räcka för att släppa in dåligheter som vi har på våra fingrar. Den som plockat bäret av plantan har inte tagit i bäret utan i stjälken, man knipsar av en jordgubbe. Därför är det stjälk kvar på gubben.
  • Vill ni skölja era bär så gör det så nära servering som möjligt och med flugan kvar på jordgubbarna. Då tränger inte vattnet in i gubben.
    Bären mår inte bra av vattenhanteringen, de skall ätas så snart de blivit snoppade och/eller sköljda.
  • Själva så sätter vi fram askarna på bordet och till jordgubbar har vi vars en vass kniv och skär av flugan vid bordet. Vi sköljer bara bären om det kommit jordstänk på dem, annars äter vi alltid osköljda bär.
  • Skulle det mot förmodan bli bär över, in i kylen med dem så håller de sig bäst. Kylan är bästa konservatorn för bären.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.