Bild
Nästa artikel
NYHETER

Förslag i Norge på kraftigt höjd husbilsskatt

Publicerad 8 november 2017 (uppdaterad 8 november 2017)
Det är inte bara i Sverige som politikerna ser med åtrå på husbilisternas pengar. Höjningen i Sverige kan handla om cirka 20 000 per år de tre första åren, i Norge föreslås en engångsavgift på 200 000 eller mer.

Det är Bobilverden som rapporterar om att Norges Caravanbransjeforbund (NCB) räknat på det norska partiet Venstres förslag (Venstre är ett socialliberalt mittenparti med 9 av 169 platser i Stortinget) om en höjning av skatten på husbilar i Norge.

Bobilverden skriver att NCB har räknat på förslaget och stoppat in siffrorna i en räknemodell. Det är ingen extrem husbil de använt, en halvintegrerad husbil som väger 3 000 kilo och med ett CO2-värde på 177 g/km. Resultatet blev en avgiftsökning på 200 000 norska kronor. En större husbil skulle få högre ökningar även om vikten inte är den stora komponenten i ekvationen. Bobilverden skriver att det i första hand är utsläppsnivåerna av kväveoxider samt i synnerhet koldioxid som orsakar den kraftiga höjningen.

Som bekant handlar den svenska skattemodellen, bonus-malus, om en möjlig skattehöjning på sammantaget 60 000 svenska kronor, dock uppdelad på tre år.

I Danmark höjdes skatterna "dramatiskt", säger Generalsekreteraren i NCB Geir Holm till Bobilverden, och efter det har husbilsförsäljningen påverkats kraftigt. "Där säljs det inte många husbilar. Nu har de sett effekterna och är på gång att ändra sitt avgiftssystem." 

Här hittar du Bobilverdens artikel.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.