Trots den minskande trenden totalt sett ökar antalet körkort som återkallas av medicinska skäl, alltså att föraren anses oförmögen att köra bil på grund av till exempel försämrad syn och reaktionsförmåga. Återkallelsegrund 7 och 8 utgör indragna körkort på medicinska grunder och statistiken visar att dessa återkallelser ökade med fem procent under första halvan 2017.
– Det finns många fler som på grund av sjukdom inte klarar trafikens krav än de som får sina körkort återkallade. Vi har dock under flera år sett en liten gradvis ökning av medicinska återkallelser och det är glädjande att trenden fortsätter. Fortfarande är det alldeles för många läkare som använder möjligheten till muntlig överenskommelse, även om det är en mindre bra lösning i de flesta fallen, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen.
En läkare har rätten att komma överens med körkortsinnehavaren om att en person ska sluta köra bil men få behålla körkortet för att identifiera sig med även om Transportstyrelsen inte tycker att detta är en lämplig strategi. I stället ska läkaren göra en anmälan till Transportstyrelsen om en person anses olämplig att köra bil.
– Årligen får 55 000 svenskar diagnosen demens eller stroke. Båda dessa sjukdomar kan påverka patientens förmåga att själv avgöra när man är olämplig som förare. I sådana fall kan en muntlig överenskommelse få allvarliga konsekvenser eftersom den drabbade helt enkelt inte minns den, säger Lars Englund.
Får man sitt körkort indraget på grund av medicinska skäl kan man sedan i höstas visa att man ändå är lämplig att behålla det med hjälp av en simulatortest. Denna test kostar 18.500 kronor och det är lång kö för att få göra provet. Notera att även om ett körkort dras in, kanske tillfälligt, av medicinska skäl innebär det att de villkor som gäller vid ett eventuellt nytt utfärdande inte inkluderar de så kallade "farfarsrättigheterna" som körkortsinnehavaren kan ha haft tidigare, se vidare i artikeln om körkorts behörigheter.
(Återkallelsegrund, antal)
- 1 = Rattfylleri: 2.899 st.
- 2 = Smitning: 110 st.
- 3 = Flera mindre överträdelser: 385 st.
- 4 = En väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning: 8.516 st.
- 5 = Opålitlighet i nykterhetshänseende: 870 st.
- 6 = Allmän brottslighet: 72 st.
- 7 = Medicinska skäl: 2.435 st.
- 8 = Ej lämnat läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov: 2.080 st.
Källa: Transportstyrelsen.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.