Bild
Nästa artikel
NYHETER

Se hur var sjätte kör

Publicerad 27 november 2014 (uppdaterad 29 november 2014)
Den här tankeväckande filmen har Bilprovningen och Synoptik gjort efter den synundersökning de utförde på bilister som besiktigade sina bilar nyligen. En skrämmande men ack så tydlig demonstration om vilka bilister du kanske möter.

Synbesiktningen, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, har för andra året i rad presenterat statistik som  visar att var sjätte bilist har en synskärpa som är nedsatt med 30 procent eller mer och är därmed en direkt trafikfara. Ändå svarade 9 av 10 bilister i undersökningen att de ansåg sig ha tillräckligt god syn för att köra bil. Enligt undersökningen har män en klart större övertro till sin syn än kvinnor.

Det var i början av november som Synbesiktningen genomfördes där 2 734 bilister svarade på frågor om syn och bilkörning. 9 av 10 anser att de har tillräckligt bra syn för att köra bil.

När 2 205 av bilisterna väl gjorde ett syntest i en syndator visade det sig att 48 procent behövde glasögon eller linser alternativt andra styrkor på nuvarande synkorrigering. 17 procent hade så stora differenser mellan sin syn- glasögon- eller linsstyrka och den de borde ha att de utgör en direkt trafikfara.

De här bilisterna hade 30 procent nedsatt synskärpa eller mer, vilket innebär att synskärpan börjar försämras på en till två meter. Samtidigt visar undersökningen att var fjärde bilist endast undersöker synen vart tionde år. 

Stora skillnader på mäns och kvinnors inställning till mörkerkörning

Män och kvinnor har lika stort behov av synkorrigering men inställningen till sin syn skiljer sig markant mellan könen. Bara var fjärde kvinna känner sig trygg med att köra i mörker jämfört med närmare varannan man.

– Synen förändras gradvis och många inser inte hur stora synfel de faktiskt har. Har man haft felfri syn hela livet skaffar man kanske bara ett par läsglasögon när man blir äldre utan att kontrollera hur synen förändrats på långt håll. I Sverige har vi idag inte obligatoriska syntester för bilister som förnyar sitt körkort vilket gör att alltför många kör med trafikfarlig syn, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker på Synoptik i Stockholm.

– Bilprovningen månar inte bara om säkra fordon, utan också om säkra förare. Statistiken från årets synbesiktningskampanj bekräftar än en gång behovet av att uppmärksamma förare om vikten av regelbundna synkontroller för att köra så trafiksäkert som möjligt, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors.

Missa inte att titta på den film som visar hur var sjätte bilist kör omkring enligt undersökningen!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.