Idag finns ungefär 1300 kameror mot de 700 som fanns 2007. På det sättet menar polisen att de kan bli mer kostnadseffektiva men kamerorna upptäcker inte rattfyllerister, farliga fordon eller vårdslöshet i trafik skriver DN i en längre artikel där även polisen uttalar sig om situationen. Många är därför kritiska till utvecklingen med färre trafikpoliser.
– Om man vet att det inte är några kontroller så börjar man nagga i kanterna på vad som är rätt och fel, säger Erling Andersson, tillförordnad chef för polisens trafiksektion i polisregion syd till DN.
Värst är situationen i Skåne hade som har gått från drygt 200 trafikpoliser till 60. Men dessa trafikpoliser delar Skåne numer med Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.
Så här ser det ut i hela landet. Lena Tysk, nationellt trafikansvarig vid polisen, säger till DN att antalet trafikpoliser minskat från 1500 år 1981, till 498 år 2010 och är nu omkring 400. Resultatet har blivit färre nykterhetskontroller, färre fällda rattfyllerister och färre stoppade bilar för andra trafikbrott enligt Lena Tysk.
Tysks föregångare kallade enligt DN utvecklingen för ”nästintill katastrofal” och Lennart Hjelm, tillförordnad trafikpolischef i region Väst, varnar för att särskilt kontrollerna av yrkesmässig trafik drabbas eftersom de kräver de specialistkunskaper som trafikpoliserna har.
Bedömningen för 2015 är att antalet registrerade fartöverträdelser från kameraövervakningen når 270 000 jämfört med 247.000 år 2014, årets halvårssiffra är 137 547 och nästa år tillkommer 300 kameror.
Den refererade artikeln från DN hittar du här.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.