Nästa artikel
Fartkameror inne i städer
NYHETER

Fartkameror inne i städer

Publicerad 9 juli 2014
SvT rapporterar att det blir fartkameror också inne i tätorter. Först ut är Västerås och Huddinge där sex kameror placeras ut.

SvT rapporterar att fartkamerorna flyttar in i tätbebyggt område. Förhoppningen är att hastigheterna skall bli lägre när tekiken tas i anspråk för att bötfälla fortkörare.

Annika Löfmark, projektledare vid Huddinge kommuns gatu- och trafikavdelning, tycker att det är roligt att hennes kommun får vara med i projektet, uppger SvT. Hon hoppas att hastigheten på vägen ska gå ner, att olyckorna ska minska och att folk ska känna sig tryggare

På Häradsvägen i Huddinge placeras fyra hastighetskameror. Där kör bilar ofta 20-30 kilometer mer än den tillåtna hastigheten på 40 kilometer i timmen.

– Vi har ganska mycket trafik på vägen, men på en väg där det är så mycket trafik, och mycket busstrafik är det svårt att göra åtgärder. Man kan inte göra gupp eller avsmalningar, utan vi tror att trafiksäkerhetskamera kommer att kunna få ner hastigheterna på vägarna., säger Annika Löfmark vidare.

SvT uppger vidare att den andra tätortsvägen som valts ut är Stockholmsvägen i Västerås. Där är högsta tillåtna hastighet 50 kilometer i timmen och två kameror placeras intill ett övergångsställe. Vägen är lång och rak, med många skolbarn som korsar vägen på väg till och från skolan, säger Kent Nyman, gatu- och trafikchef i Västerås stad. 

– Det är jätteroligt att kunna ligga så här i framkant och vara en av två kommuner som är lite föregångare. Förhoppningsvis kan vi ju få riktigt bra resultat och kanske se fler kommuner så småningom få sådana här ATK-stationer, säger Kent Nyman till SvT.

I dagsläget finns ungefär 1000 kameror på de svenska landsvägarna och sammanlagt utfärdas årligen drygt 200 000 böter via dessa.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.