Nästa artikel
Drygt 40 fällda för telefoni
NYHETER

Drygt 40 fällda för telefoni

Publicerad 17 november 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Hittills har drygt 40 personer fällts för att ha använt mobiltelefonen under bilkörning under det år som de nya reglerna har gällt. Straffen varierar från böter till indraget körkort.

Tillhör du de 75 % som inte ändrat ditt telefonbeteende i bilen efter lagen som trädde ikraft för ett år sedan? Motormännen menar att säkerheten ökar om reglerna blir tydligare och försäkringsbolaget If har i en undersökning visat att ca 75 % inte ändrat sitt beteende sedan regeländringen den 1 december förra året. Transportstyrelsen arbetar för att informera mer om säkerhet i trafiken och budskapet är att det är trafikfarligt att använda mobilen medan man kör.

För att öka trafiksäkerheten och undvika olyckor som orsakas av att mobilen används under körning finns handsfree vilket är det som de flesta rekommenderar. Det kan till exempel vara en högtalare som fästs på solskyddet, ett headset som fästs på ena örat eller ett par hörlurar. Alla de produkterna arbetar med trådlös bluetooth-teknik.

– Med dagens teknik ska man inte behöva riskera en olycka bara för att man vill svara i telefonen. Röststyrning av telefonen kopplat till någon av våra bluetooth-lösningar betyder en väsentlig ökad trafiksäkerhet, säger John Bäckström, nordisk försäljningschef på Jabra i ett pressmeddelande.

Ännu finns ingen statistik på att trafikolyckorna ökat i Sverige på grund av mobiltelefonanvändning. Men i Storbritannien ser det dystrare ut. Där har dödsolyckorna där föraren använt mobiltelefonen ökat med 30 procent.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.