Nästa artikel
Digitalt körkort i Norge från idag
NYHETER

Digitalt körkort i Norge från idag

Publicerad 1 oktober 2019 (uppdaterad 1 oktober 2019)
Idag introduceras Norges digitala körkort vilket för norska förare även gäller som legitimation i trafiksammanhang.

Flera länder står i startgroparna för att införa digitala körkort men i Norge är det verklighet från och med idag och är troligen det första landet i Europa som inför förändringen i full skala skriver norska Statens Vegvesen i ett pressmeddelande. Körkortet visas via en app som kan laddas ned från Google play och Apple store. Förändringen berör 2,2 miljoner norska körkortsinnehavare.

– Norge startet utviklingen etter flere andre land, men er trolig først i Europa med en løsning som alle får laste ned. Arbeidet med å utvikle løsningen startet for ti måneder siden, säger Bodil Dreyer Rønning som leder trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens Vegvesen.

Tills vidare gäller i Norge, som i övriga länder där digitala körkort ska införas, de digitala lösningarna enbart inom respektive länder. Några gemensamma regler inom EU föreligger ännu inte. Norrmännen blir därför tvungna att ha ett fysiskt körkort vid körning i utlandet men även om de ska hyra bil.

I en undersökning som Statens Vegvesen har gjort med 7000 respondenter svarade 72 procent att de ser fördelar med ett digitalt körkort, skriver de i sitt pressmedelande. För polisen innebär det en arbetsbesparing då körkortet alltid är uppdaterat och till skillnad mot det fysiska inte behöver kontrolleras mot deras centrala register även om en sådan kontroll förstås är möjlig.

På sikt, skriver Statens Vegvesen, blir digitala körkort billigare för staten då färre fysiska körkort behöver produceras.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.