Nästa artikel
Svenskt körkort kan bli digitalt
NYHETER

Svenskt körkort kan bli digitalt

Publicerad 11 juli 2019 (uppdaterad 11 juli 2019)
Transportstyrelsen genomför just nu en utredning för att undersöka möjligheten att göra det svenska körkortet digitalt eller till och med avskaffa det plastkort som vi idag menar när vi säger "körkort".
Utvecklingen går mot att det fysiska körkortet inom några år kommer att avskaffas i allt fler länder. Som i exempelvis Danmark och Norge skulle det kunna ersättas med en app eller bara krav på godkänd legitimation.

Nyligen föreslogs att körkortet inte längre ska klassas som godkänd legitimation efter 2022, något som möjligen påskyndar digitaliseringen även i Sverige.

När det gäller körning utomlands har våra grannländer valt ett system där det fysiska körkortet finns kvar men inte behöver medföras under färd inom respektive länder, hur Sverige kommer att hantera detta när allt fler länder börjar med digitala körkort framgår inte i dagsläget. Utredningen pågår och något officiellt material finns inte att tillgå även om P4 Örebro tagit upp frågan i ett reportage som bara anger att förstudien snart är klar. Om det går att helt avskaffa det fysiska körkortet beror på om man kan enas om något gemensamt system inom EU, utanför unionen lär det förbli ett krav och även i vissa fall med "internationellt körkort".

– Ja, behöver man ens ett körkort överhuvudtaget idag? För polisen använder redan i dag vårt register på Transportstyrelsen när man kollar körkort, säger Pär-Ola Skarviken från Transportstyrelsen till P4 Örebro.

En av fördelarna som Pär-Ola Skarviken lyfter fram i intervjun är att en app men i synnerhet nationellt ID är svårare att förfalska. Tyvärr kunde vi inte nå någon ansvarig på Transpoetstyrelsen för en intervju med hänvisning till semesterledigheter.

Här kan du höra intervjun i P4.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.