Bild
Nästa artikel
NYHETER

Digital brevlåda skapar problem för bilägare

Publicerad 14 mars 2018 (uppdaterad 14 mars 2018)
Transportstyrelsen har fått en kraftig ökning av obetalda avgifter för trängselskatt efter det att räkningarna börjat skickas ut digitalt. Detta tros bero på att bilägarna inte förstår att den pdf som skickas ut kan innehålla flera beslut och bilägaren bara betalar det första.
Transportstyrelsens kundtjänst för trängselskatt har under tisdagen fått många samtal från fordonsägare som missat att betala trängselskatt i tid i februari och som därför fått tilläggsavgift. Det rör sig om fordonsägare som får sina avier till en digital postlåda.

Om en trängselskatt inte betalas i tid ska en tilläggsavgift påföras. Tilläggsavgiften är på 500 kronor oavsett hur stort det ursprungliga beloppet har varit på. Antalet utskickade tilläggsavgifter i mars månad uppgår till 50 000 vilket är en ökning i jämförelse med 30 000 som det normalt brukar röra sig om.

Anledningen till ökningen tros vara att de fordonsägare som tog emot grundbeslutet via mina meddelanden i januari, och som har flera fordon, inte förstått att pdf-filen innehåller flera beslut. Fordonsägare uppger i samtalen att de inte förstått att de måste scrolla.

– Vi vill förtydliga att pdf-filerna kan innehålla flera sidor än en och att det är väldigt viktigt att man scrollar igenom hela dokumentet. Det kan omfatta fler beslut än ett, säger Jonas Maran, verksamhetsutvecklare för trängselskatt på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen tittar i nuläget på om åtgärder behöver vidtas för att förtydliga för fordonsägarna kring de digitala utskicken av trängselskatt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.