Nästa artikel
Destination Gotland kan komma att sänka biljettpriserna
Nyheter

Destination Gotland kan komma att sänka biljettpriserna

Publicerad 14 juni 2023 (uppdaterad 14 juni 2023)
Efter rekordpriser på Destination Gotlands färjor har priserna sänkts – och kan komma att sänkas ännu mer.

Gotlandsfärjan kan komma att sänka sina priser, skriver DN, Dagens Nyheter. Det efter att priserna gått upp med så mycket som 30 procent i början av 2023. 

Anledningen är, enligt bolaget, ökade drivmedelspriser. Sedan dess har dessa gått ner och då har även biljettpriserna sänkts två gånger.

– Priserna nu är väsentligt mycket lägre än vid årsskiftet. Drivmedelspriserna har stabiliserat sig. Det kan finnas goda förutsättningar för ytterligare sänkningar senare i år, även om det inte är något som vi kan ta för givet just nu, säger Destination Gotlands vd Marcus Risberg till DN.

Bolaget använder sig av dynamisk prissättning. Biljettpriserna fluktuerar med andra ord beroende på tillgång och efterfrågan. Just nu ser ett prisexempel för två vuxna som vill åka med sin husbil, enkel resa till Gotland den 24 juli 2023 ut så här:

Husbil under 6 meter: 1154 kronor
Husbil, 6–9 meter: 1350 kr
Husbil över 9 meter: 1450 kr

Organisationen Gotlands förenade besöksnäring, GFB, är oroade för att höjda priser på färjan ska leda till att turister drar sig för att åka till ön.

Sommaren 2022 var det bästa campingåret någonsin i Sverige. Då var Gotland det län där antalet gästnätter på campingplatser minskade mest. De tappade 8 procent med gästnätter jämfört med året innan. Att jämföra med Kronobergs län som har ungefär lika många campingbesökare – där ökade antalet gästnätterna med 6,6 procent under samma period.

– I min värld blir det en osund konkurrens. Vi har ju företag som lever på turismen och den är en motor för Gotlands utveckling som ger kraft in i alla andra branscher, säger Erik Öhrn, verksamhetsledare för GFB till DN.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.