Nästa artikel
De här utländska camparna väljer coolcation
Nyheter

De här utländska camparna väljer coolcation

Publicerad 2024-08-02 09:00
Länderna som flest campingturister i Sverige kommer från.

Allt pekar på att fler turister väljer ”coolcation”, det vill säga att åka till svalare breddgrader på semestern.

Det märks inte minst på campingplatser. Av de utländska turister som kommer hit väljer 45 procent att bo på campingplats enligt Svensk Camping, SCR:s, siffror från 2023.

– Vi har ett ökat intresse för Sverige som resmål utomlands. Ökat intresse för utomhusupplevelser och aktiv semester. Och då är camping idealisk, om det så är cykling, camping… Sverige är jättespännande som turistland. Så det är många saker som driver branschen framåt, sade Martin Juhos, vd för SCR tidigare i våras.

I Skåne stod tyska campingturister för nästan 200 000 gästnätter förra sommaren och Västra Götaland och Kalmar län med Öland kom tätt efter.

Vilka är det då som reser till Sverige?

Fortfarande är norrmännen vanligaste utländska gästerna på svenska campingpatser med strax under 1 800 000 gästnätter under säsongen 2023. Men antalet minskar. Året innan var de ännu fler.

Tvåa kommer inte helt förvånande tyska campingturister. De klockade ungefär 1 300 000 gästnätter i Sverige – och de ökar i antal.

På tredje plats återfinns holländska campingturister. De sov cirka 400 000 nätter på svenska campingplatser 2023. Även bland dem märks en liten ökning.

Sedan kommer danskar, schweizare, finländare, belgare, polacker, fransmän och österrikare i den ordningen. Samtliga – utom campingturisterna från Belgien – har också spenderat fler nätter på camping jämfört med året innan.

Sammanlagt har internationella turister stått för 4 134 000 gästnätter på svenska campingplatser under säsongen 2023.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.