Nästa artikel
Cykla med mera kraft
NYHETER

Cykla med mera kraft

Publicerad 29 december 2015 (uppdaterad 30 december 2015)
Från nyår blir det nya regler för elcyklar. Den hittillsvarande begränsningen på 250 Watt ersätts av en kilowatt och samtidigt blir det krav på förarbevis och hjälm.

2016 blir det tillåtet med en ny typ av elcyklar i Sverige, de med motorer på en kW. Cykeln blir i formell bemärkelse en moped klass 2 och får därmed krav på förarbevis.

Dagens svenska regler för elcyklar begränsar motoreffekten till 250 watt men reglerna har skilt sig mellan olika EU-länder. Därför kommer nu en samordning inom EU, som sedan tidigare finns för övriga fordonskategorier. Reglerna ska träda i kraft från nyår och då ska de nya elcyklarna kunna köras i alla EU-länder. Förslaget som har varit på remiss läggs i höst fram av regeringen.

– De ser ut som vanliga cyklar, men är väsentligt snabbare. Motorstyrkan stämmer med effekten på en moped i klass 2, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen i ett uttalande till Aftonbladet.

De nya elcyklarna klassas därför som moped klass 2 med en högsta hastighet på 25 km/t, får 15 års-gräns och omfattas av samma regelverk med krav på förarbevis och trafikförsäkring. Hjälmkravet för moped begränsas dock till krav på cykelhjälm. För de som fyllt 15 innan den 1 oktober 2009 krävs dock inte förarbevis, vanligt körkort oavsett klass gäller också.

Artikeln ursprungligen publicerad 2015-09-09

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.