Nästa artikel
Moped får hastighetsgräns
NYHETER

Moped får hastighetsgräns

Publicerad 28 december 2015 (uppdaterad 28 december 2015)
Har du mopeden med dig ute på husbilssemestern? Då blir det till att kolla på hastighetsmätaren i fortsättningen för nu införs en hastighetsgräns på 45 km/t.

Från den 1 januari 2016 är det inte tillåtet att köra en moped klass I (ofta kallad EU-moped) i högre hastighet än 45 km i timmen.

Reglerna stipulerar att en moped klass I ska vara konstruerad för en hastighet av högst 45 km i timmen. Trots detta är det inte alldeles ovanligt att mopeder går fortare än så. En anledning är att de trimmas, men det är också vanligt att mopeder utan trimning går fortare än den konstruktiva hastigheten.

Den nya särskilda hastighetsgränsen för moped klass I införs för att öka säkerheten genom att polisen kan bötfälla de mopedister som kör fortare än 45 km i timmen även då skyltad fart är högre. Detta innebär i sin förlängning att fortkörningen kommer att kunna påverka de förare som har vanligt körkort.

Bakgrunden är att det ibland kan vara svårt för polisen att konstatera om mopeden är trimmad eller inte.

Regeländringarna införs efter att regeringen har fattat beslut om ändringar i trafikförordningen den 10 december 2015. Förordningen (SFS 2015: 929) utkom från tryck den 18 december.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.