Per Åkerblom med sin VW buss under lossning i Ukraina. Bakom bussen har han ett släp fullt med bland annat sjukvårdsmaterial.

Nästa artikel
Aktiv pensionär kör hjälpsändningar
Nyheter

Aktiv pensionär kör hjälpsändningar

Publicerad 2024-07-31 09:08 (uppdaterad 2024-07-31 11:49)

Per Åkerblom med sin VW buss under lossning i Ukraina. Bakom bussen har han ett släp fullt med bland annat sjukvårdsmaterial.

På Elmiamässan kanske ni träffar Per Åkerblom i AL-KO:s monter. Innan dess ska han dock till Ukraina för 13:e gången.

Många av er har träffat honom, ”Mr AL-KO” Per Åkerblom, chassiexperten som numera gått i pension. Han ligger dock inte på latsidan för det. Under Elmiamässan brukar han ställa upp som ”körskolelärare” för besökarna som vill testa AL-KO:s produkter i praktiken. 

Det han numera lägger mest energi på är dock hjälpsändningar. Per har i skrivande stund kört 12 vändor med material till Ukraina och i augusti, innan Elmia, tar han åter sin VW Caravelle för sin 13:e vända med fullastat släp. Den resan går till ett sjukhus i Charkiv samt ett fältsjukhus vid fronten i Vovchansk.

Resorna har annars gjorts under alla årstider och utan mellanhänder. Han berättar att allt han tar med lämnas direkt till de som behöver, och att verksamheten är helt ideell.
   – Jag kommer att fortsätta köra tills Ukraina har vunnit, säger Per.

Sedan när Elmiamässan startar i september är han åter på plats som co-driver och svarar på chassifrågor vid provkörningar. Vill du bidra till Pers hjälpsändningar? Swishnumret är 123 442 36 61. (Hjälporg. Solögat Chamania) Skriv meddelande: ”Per Å Ukraina”.

För att rymma så mycket last som möjligt har Per rivit ut stolarna från VW-bussen. Och när vi mailar en fråga om resorna, så växer plötsligt artikeln lite... det visar sig nämligen att denne rastlöse pensionär i skrivande stund har fler projekt igång;

– Jag håller just nu på att bygga en enkel och demonterbar campinginredning till bussen, skriver Per i ett kortfattat mail och tillägger att han snabbt måste bli klar med sängarna då hustrun beställt en premiärtur... i dag(!)

Han använder 30x30 aluminium i fackverk och har dessutom extraisolerat golvet med 30 mm xps-plattor och ett innergolv i flakplywood som klarar den tuffa lastningen när bussen senare ska fyllas upp inför hjälpsändningarna. 

Det blir bäddar för två, riktiga gardiner, belysning, kök och en liten vrå för portapotti. Per tänker använda minibussens original takkanaler för ventilation, medan extra ström kopplas till startbatteriet via en laddare. "Det får duga tills vidare i alla fall..."

– Jag har också köpt ett dusch/toatält och 12V dusch med pump som duger till enklare camping sommartid, avslutar den aktive pensionären Per Åkerblom i sitt mail.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.