Nästa artikel
Vinterbonad husvagn eller husbil: Så campar du på vintern
Guide

Vinterbonad husvagn eller husbil: Så campar du på vintern

Publicerad 28 september 2022 (uppdaterad 3 december 2024)
Du som ska campa med husvagnen eller husbilen på vintern behöver kolla om fordonet är förberett för snö och kallt klimat. Här är allt du behöver veta om vinterbonade campingfordon – och så avlivar vi en gammal seglivad myt!
Innehåll

För den som ska campa på vintern är det förstås viktigt att fordonet är förberett för kallt väder. En vinterbonad husvagn eller husbil gör resan betydligt bekvämare och mer njutbar.

Alla campingfordon är inte vinterbonade. De flesta använder bara sitt fordon på sommaren och kanske en bit in på våren eller hösten. Men vintercamping kan vara fantastiskt mysigt och är en trend som blir allt populärare. Dessutom kan det ibland vara praktiskt att kunna använda sitt fordon även på vintern – dels slår du ut kostnaden över fler månader och ”priset per resa” blir därmed lägre, och dels är det uppskattat bland till exempel vintersportare.

Läs gärna våra bästa tips för att tvätta husbilen eller husvagnen här!

Vid vintercamping ställs höga krav på ­värmesystemet och ventilationen.

Vinterbonad eller vinterduglig

Det finns olika ”nivåer” av hur pass bra husbilen eller husvagnen klarar vintern och kallt klimat. Några av de utmaningar som ett året runt-förberett fordon behöver kunna hantera är kondens, iskyla och tung snö, men det är stora skillnader mellan hur vinterbonade fordonen är.

Två olika nivåer
  • Vinterduglig (steg 2): Fordonet kyls ned till nollgradig temperatur i tio timmar. En mätpunkt placeras ut mitt i fordonets bodel. Fordonet måste värmas upp till 20 grader inom två timmar. Ytterligare fem mätpunkter används för att undersöka hur jämn värmen är. Det får inte skilja mer än sju grader mellan de olika sensorerna.
  • Vinterbonad (steg 3): Här kyls fordonet ned till 15 minusgrader i tio timmar. Fordonet ska värmas upp till 20 plusgrader inom fyra timmar och hålls sedan på 20 plusgrader i en timme. Vattentankarna fylls och vattnet i ledningar och kranar ska inte ha frusit efter ytterligare en timme.

Vad utmärker en bra vinterbonad husbil eller husvagn?

En husvagn eller husbil som är vinterbonad ska klara testerna i faktarutan ovan, men även hålla värmen kvar i fordonet så länge som möjligt. Bra isolering är viktigt – annars behöver du lägga mer energi och pengar på att hålla fordonet varmt. Ett fordon som är vinterbonat på ett bra sätt har också isolerade avloppsrör och avloppstank. Vattenburen eller elektrisk golvvärme är också uppskattat bland vintercampare.

Men det finns en seglivad myt om att det bara är isoleringen och värmen som är viktig i vinterbonade campingfordon. Det stämmer inte – minst lika viktig är faktiskt ventilation och luftcirkulation för att varm luft ska kunna spridas i bodelen. Ventilation är alltså viktig, inte bara mot luftfuktighet, utan även mot kyla. En bra utformad och vinterbonad husbil eller husvagn har alltså bra luftcirkulation och möjlighet för varmluft att passera bakom exempelvis överskåp och garderober.

Läs gärna vår nybörjarguide: Så värmer du upp husvagnen eller husbilen på vintern

Vilka fordon är vinterbonade?

Håll utkik efter DIN-märkningen EN1645-1 för husvagnar och EN1646-1 för husbilar. Bra värme, isolering och ventilation brukar finnas på svenska husbilar och husvagnar. Med andra ord: om du är ute efter bästa möjliga vinterkomfort är märken som Kabe, Polar, Nordic, Cabby och S-Karosser utmärkta val. 

Men det ska dock sägas att tillverkare från andra länder närmar sig svenskarna med sina vinteranpassade modeller där efternamn som ”Scandinavian” eller ”Nordic” ger vinterlöften.

Vad är bästa sättet att värma upp fordonet?

Det finns flera olika system för att värma upp husbilen eller husvagnen. 

  • Med vattenburen värme cirkulerar glykolblandat vatten i rör och radiatorer vilket ger en liknande värme som många har hemma.
  • Med luftburen värme kommer värmen utblåsande direkt likt värmen från en hårtork. Varmluften sprids från värmepannan via ”luftrör” till olika utblås som är utspridda i bodelen.
  • Eldriven golvvärme är ett system som består av värmeslingor som värms via 230V när fordonet är inkopplat med elkabel på t.ex. ställplats eller camping.
  • Vattenburen golvvärme drivs av värmepannan och består av rörslingor fyllda med glykolvatten som via värmeplåtar fördelar värme över golvytan.

Vilket system som är bäst beror på vad du värdesätter och hur dina behov ser ut. Läs gärna vår guide för att se vilka plus och minus de olika lösningarna har, och vilka viktiga punkter du måste kolla för att värmen ska bli så effektiv som möjligt.

Tester av vinterbonade husbilar och husvagnar

I vårt testarkiv kan du läsa mängder med tester. Gå gärna in och leta fram de märken du är intresserad av – vi fyller ständigt på med nya tester. Ett bra ställe att börja på kan till exempel vara tester av Kabe, Polar, Nordic eller Cabby.

Vi vill även slå ett slag för ett intressant test som gjordes 2011 – då tog vi en Adria Alpina 743 UK och åkte till Sveriges högst belägna fjällväg Flatruet, 975 meter över havet. Där fick den bekänna färg i minusgrader, halka och snö. Läs här hur det gick!

Vad händer om jag kör fast med husbilen på vintern?

Då kan du titta på filmen här nedan för att lära dig våra bästa tips om hur du ska göra!

Jag vill ha tips på vinterresmål!

Vad roligt! Börja med att läsa vår guide till 15 resmål för snöälskare. I den här artikeln finns dessutom ytterligare tio restips i Alperna.

Fler filmer om vinterbonade campingfordon

Daniel Jaldemark på Kabe förklarar hur värmen fungerar en bit in i den här filmen:

Kort filmklipp där vi visar hur enkelt man monterar vinterskyddet och vinterventilationen till husbilens kylskåpsventilation. Dessa vinterskydd kan se lite olika ut men principen är densamma och gör att absorptionskylskåp fungerar bättre i kyligare klimat. Vintergaller gör att kylskåpet fungerar bättre när det är kallare än ca +8 °C. Det finns också extra isolerade vinterskydd att köpa för dig som campar i riktigt kyligt klimat. 

Vi får guidning av Håkan Streimer från Alde som ger en förklaring kring de vattenburna pannorna Alde Compact 3030 och 3030 Plus.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.