Mörkret har precis lagt sig över skidbackarna och snöflingorna dalar sakta ner och bäddar in landskapet likt bomull. Husvagnarna med vintertält eller spiketält (liten stuga) samsas med de uppskottade snövallarna och bidrar till en känsla av ombonat. Det är en plats för återhämtning, en plats där tempot skruvas ner för att ge utrymme åt ny energi.
De flesta camparna kommer från Gävleområdet, men många återkommande gäster är också från Uppsala- och Stockholmstrakten.
Vi knackar försiktigt på en av husvagnarna som skvallrar om att helgen är i antågande. Tända ljus, ost och kex samt en flaska vin lockar onekligen.
– Det här är vårt sjätte år, berättar Kerstin och Lennart Malm från Iggön, knappa tre mil norr om Gävle, och bjuder in oss i sin Cabby 520 från 2004.
Kerstin sitter med en värmande filt över axlarna. Båda två åker slalom och njuter nu av vinterkvällen efter en dag i backen.
– Mysfaktorn är otroligt hög här och campingen är både välskött och modern, menar Lennart Malm och passar på att ge en eloge till campingvärdarna Nisse Foghelin och Janne Österman. Det är inte bara business utan de bryr sig verkligen.
Förutom att Gävleparet är nöjda med campingen och det korta avståndet till den, så tycker de att Järvsö som ort har mycket att erbjuda.
– Här finns många fina matställen på promenadvänligt avstånd och efter en arbetsvecka går det faktiskt även att ta tåget hit. Det är det nog inte många som tänker på, menar Kerstin Malm.
I en husvagn lite längre bort håller familjen Jansson Folke från Uppsala på att göra ordning grillen för kvällens middag.
– Vi är inne på vårt tredje år. Det är närheten till Uppsala och de fina backarna som gjort att vi valt Järvsö. Dessutom är mixen av nya och gamla husvagnar, med trevliga och enkla människorna härlig, säger Johan Folke.
En av campingens veteraner är Börje Andersson från Huddinge/Södertälje, som är inne på sitt tjugoandra år. Även han går i måltidstankar och är så gott som klar med maten, när sambon Ann-Christine Andersson och barnbarnet Leo Thåström, dyker upp efter en skön eftermiddagsdusch i servicehuset.
På frågan hur han hamnade i Järvsö säger Börje:
– Tja, det började med att jag hade kompisar här som jag hälsade på en påsk för länge sedan. Sedan blev jag liksom kvar.
Den riktiga veteranen är dock utan tvekan campingvärden själv, Nisse Foghelin från Alunda, som har ställt sin Solifer 630 från 2008 strategiskt i nedre delen av området.
– Jag är inte riktigt säker, men jag tror jag är inne på mitt tjugofjärde år nu, säger han.
Av gästerna beskrivs han som en snäll hustomte som alltid finns till hands. Förutom plogningen och sandningen av den respektingivande serpentinuppfarten, städar han servicehuset samtidigt som han har ett vakande öga över gästernas husvagnar när de befinner sig på hemorten.
– Man kan nog säga att jag har ständig jour, säger han.
Det är hans före detta svärson, Janne Österman från Stockholm, som äger anläggningen sedan knappa tio år tillbaka. Janne själv befinner sig emellertid på betydligt varmare breddgrader, närmare bestämt på seglats i Västindien. Under hans regi har vintercampingen nära på fördubblats.
– Från början fanns det plats för ett fyrtiotal vagnar men numera har vi utökat till 76 platser. Även servicehuset är nybyggt med flera duschar, toaletter en bastu samt ett rymligt kök.
Under de år Nisse Foghelin har vistats på campingen i Järvsö så har målgruppen förändrats.
– Förut var det främst människor i övre medelåldern som sökte sig hit, men nu har det även börjat komma barnfamiljer. Det är roligt. Det blir mera liv och rörelse då.
Han är osäker om han blir kvar ännu ett år som värd på campingen. Med hus i Alunda i Stockholm och en lite halvkrasslig fru blir det svårt att hinna med vintern på två ställen.
– Det ska vara om Janne ordnar med ett boende åt oss här vintertid i så fall, så vi kan bomma igen i Alunda under vintern.
Hur det blir med den saken återstår att se. Stamgästerna förväntar sig nog i varje fall att få återse sin hustomte till hösten, när de kommer för att ställa upp vagnarna inför nästkommande vintersäsong.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.