Här kommer den tredje skånska krogen som är värt ett besök. – Ingelsta kalkon
Det ser inte mycket ut för världen men Ingelsta Kalkon erbjuder något speciellt. Det kan vara värt att offra en del av matupplevelsen om i gengäld maten är riktigt billig och husmansaktigt bra. Ingen varmrätt kostar mer än 125 kronor. Som namnet antyder är det kalkonen som står i centrum i Ingelsta och här serveras den som allt annat än ett pålägg.
Glöm tunna, kalla skivor, här lagas gärna rejäla kalkonbiffar som får den oinvigde att tänka om. Ofta erbjuds specialmenyer, till exempel vid påsk, midsommar eller jul men framför allt firas Kalkonens dag under tre dagar i början på maj.
Restaurangen ligger i den ena delen av en stor länga, mitt ute på en åker mellan Smedstorp och Lunnarp. Inredningen är enkel med brukskaraktär men charmig med fönster från golv till tak. Maten beställs vid kassan där bricka och bestick också hämtas.
Känslan är lite matsal med klinkergolv, trästolar och buffébord. Det är inget ställa att tillbringa flera timmar på. Baken hinner säga stopp och miljön inbjuder inte till det. Låt dig inte avskräckas eftersom miljön fort glöms bort när maten kommer och framför allt ska betalas.
Kalkonen som kommer direkt från gården håller högsta klass och varieras i oändlighet. Vare sig den kommer med krämig sås eller på en kall delikatesstallrik med färska grönsaker. Dessutom är restaurangen väl anpassad för både barn och vegeterianer. Vinlistan är av det enklare slaget vilket kanske inte gör så mycket eftersom restaurangen mest är öppen dagtid. Fullständiga rättigheter finns dock.
Parkeringsmöjligheterna är goda och personalen låter gärna besökare stanna över.
Den stora behållningen som med råge överväger den enklare restaurangen är butiken som ligger vägg i vägg. En enorm charkuteridisk löper från vägg till vägg med kalkon i alla former och smaker. De motsatta väggarna har hyllor fyllda med råvaror från intilliggande producenter, alltifrån exklusivt knäckebröd till must.
– Affären har faktiskt blivit något av en turistattraktion som har funnits i 26 år och lockar uppåt 7 000 besökare årligen. Schnitzlarna är populärast bland besökarna, säger Gertrud Johansson, som står bakom disken.
Ingelsta Kalkon har blivit en succé i Sverige och säljs, förutom i den ursprungliga restaurangen och butiken, på åtta olika ställen i Sverige. &
www.ingelstakalkon.se
N 55° 33' 07" / E 14° 04' 43"
Marc Malmqvist (text och foto)
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.