När sommaren står i blom är det knökfullt på många campingplatser. Grillarna går på högvarv och brandrisken är påtaglig. Så här undviker du att semestern går upp i rök!
Tätt, tätt tillsammans står husbilarna och husvagnarna under högsäsong när så många är lediga samtidigt. Ibland lite väl tätt. Vad som händer om ett förfluget grillkol sätter eld på en av vagnarna och det sedan sprider sig – ja, det vill ingen tänka på. Både husbilar, husvagnar och tält brinner väldigt snabbt och branden kan sprida sig på ett kick.
Varje år inträffar ungefär 150 husvagnsbränder som är så pass allvarliga att Räddningstjänsten måste tillkallas. Man räknar med att en person dör årligen i genomsnitt.
Eftersom du blir anvisad en plats på campingen kan det vara slumpen som avgör om du får en plats med tillräckligt säkerhetsavstånd till närmaste fordon. Minst fyra meter ska det vara, enligt Räddningsverkets allmänna råd. En bil får stå närmare än så men inget annat – och absolut inte en grill.
Enligt Jimmy Göransson, brandinspektör på Räddningstjänsten i Tanumshede i Bohuslän, är storleken på campingtomterna ett av problemen. De har inte hängt med i utvecklingen. De är helt enkelt för små för dagens välväxta fordon.
– I dag är vagnar och bilar så stora att de har vuxit ur sina platser, säger han.
En annan riskfaktor är campingplatser med många långliggare. De bygger gärna altaner och liknande fast det egentligen inte finns utrymme och då ökar risken för att en eventuell brand sprider sig.
Hur trängseln hanteras, varierar från campingplats till campingplats. Enligt Göransson finns det både bra och dåliga exempel.
– Än så länge har vi tack och lov haft få tillbud med bränder i vårt område men det ligger nog lite tur bakom det också. Hos oss finns elva campingplatser men vi besiktigar bara brandsäkerheten vartannat år, säger han.
Hans råd till campare är att noga läsa de säkerhetsregler som finns anslagna på campingplatsen och också följa dem. På många håll är det till exempel förbjudet att grilla med engångsgrillar. Ibland får grillning bara ske på anvisade platser.
Tycker du ändå att grannens ekipage står farligt nära ditt, är det ditt ansvar att göra något åt det. Visserligen ska innehavaren till campingplatsen se till att brandskyddsreglerna följs, men det är trots allt du som råkar illa ut om så inte är fallet.
Börja med att påtala dilemmat för grannarna så att de uppmärksammar det också. Ta sedan ett snack med den som driver campingen.
Skulle det ändå börja brinna, och det kan ju ske av många orsaker, och din vagn eller bil skadas, gäller det att ha minst en halvförsäkring, delkasko, för att få ut ersättning. I den ingår brandskydd. Ett aktsamhetskrav ska vara uppfyllt för att brandförsäkringen ska gälla. Gasolinstallationen inklusive slangklämmor och kopplingar ska besiktigas en gång varje år.
Enligt Christer Johansson, chef för avdelningen Risk- och skadeteknik på Länsförsäkringar, spelar det sedan ingen roll hur branden uppstått.
– Ersättning betalas ut även om fordonen har stått för tätt, till exempel. Det är bara om du själv tänt på fordonet som du inte kan räkna med någon ersättning, säger han.
Försäkringsersättningen motsvarar marknadsvärdet på husbilen eller husvagnen. Eftersom det finns en så stor begagnatmarkand brukar det inte vara svårt att fastställa. Men prylarna i vagnen ersätts bara upp till cirka 20 000 kronor.
Har du mycket eller värdefulla saker med dig är det bra att ha en hemförsäkring också som kan ge en högre ersättning, upp till cirka 40 000 kronor. &
Se över!
■ Kolla gasolflaskor, slangar och kopplingar till gasolen och provtryck minst en gång per år. Gasol är brännbart och explosivt. Den kan också orsaka kvävning eftersom den tränger undan syret. Gasolen ska stå minst 60 centimeter från brännbart material. Flaskan få inte ligga ned, då fungerar inte säkerhetsventilen.
■ Se över elen så all utrustning är rätt installerad och alla kablar är hela.
Använd sunt förnuft!
■ Läs och följ ordningsreglerna på campingen.
■ Se till att ha minst fyra meter till närmaste granne.
■ Placera dragkroken på husvagnen ut mot vägen för snabb flytt.
■ Grilla med förstånd – aldrig i förtältet och inte för nära brännbara material.
Utrusta gärna fordonet med
■ Brandvarnare
■ Gasolvarnare
■ Brandsläckare – gärna en i vagnen/bilen och en i förtältet
■ Brandfilt
Anna Björe (text) Christer Lundin (foto)
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.