Nästa artikel
Rimor Polaris 580 CDM
Budgetvagn från Rimor

Rimor Polaris 580 CDM

Publicerad 31 mars 2011 (uppdaterad 21 juli 2013)
Italienska Rimor har länge tillverkat husbilar och nu kompletteras deras produktion med husvagnar. Vi har provat barnkammarvarianten Rimor Polaris 580 CDM.

Polaris 580 CDM är utrustad med stabilisatorkoppling vilket inte alltid är standard ens på dyrare vagnar. Att backa och ställa upp vagnen går smidigt och snart sitter jag och beundrar utsikten genom sittgruppens stora fönster.

Jag skruvar igång värmen på Trumaticpannan eftersom nätterna fortfarande är aningen kyliga. Värmaren väsnas en smula men graderna stiger snabbt, efter bara en kvart är det varmt. Det ska dock poängteras att Polaris 580 CDM inte är gjord för svenska vintrar, men väl resten av året. Golvet är sammanlagt 44 millimeter tjockt medan väggar och tak är 30 millimeter tjocka. Elektrisk golvvärme ingår som standard liksom elpatron så att vagnen kan värmas via elstolpe.

Färskvattentanken rymmer 40 liter och sitter under en av sittgruppens soffor.

Ytterdörren har ett lås som fungerar utan krångel och den delbara dörren rymmer två smala förvaringslådor. Övre delen av dörren kan öppnas för sig eller dras för med myggnät.

Direkt till vänster längst bak finns våningssängen. Båda bäddarna är 75 cm breda och den undre är 220 cm lång. Den övre bädden är något kortare (190 cm) eftersom längden begränsas av ett förvaringsskåp vid fotändan. Läslampor finns och båda sängarna har varsitt öppningsbart fönster med gardiner och myggnät. Den som sover i övre bädden har fönstret i samma höjd som madrassen, vilket ger vacker utsikt men också kyler den som ligger. För att nå den övre bädden finns en stege som är lätt att flytta undan när den inte används.

 

Alldeles intill, på toalettväggens utsida, finns en spegel och längst ner på denna sitter en tygficka som nog är tänkt för hårborsten men som också kan användas som bokställ från nedre bädden. Nedre bädden kan också fällas upp och då bildas ett golvutrymme för lek eller förvaring. En dumt placerad transformator med oskyddade sladdar till golvvärmen förtar dock lekmöjligheten i testvagnen. Enligt importören ska detta förhoppningsvis åtgärdas på andra vagnar.

Toalettdörren öppnas med ett massivt handtag som dock är både runt och trögt vilket kan utgöra ett hinder för mindre barn med svaga nypor. Toalettutrymmet är förhållandevis rymligt och smart utformat, här finns hörnskåp med spegel och förvaring samt en väggspegel.

 

Under tvättfatet finns ytterligare förvaring. Ett 230-voltsuttag sitter under hörnskåpet och som alltid när det gäller fritidsfordon får man leta sig fördärvad efter lysknappen. Ett barn når inte heller eftersom knappen sitter i taket. En stång för handduken finns liksom ett duschdraperi samt pappershållare, tvålhållare och mugghållare.

Sittgruppen rymmer fyra vuxna, men man sitter trångt och rakryggat. Det finns dock en smart lösning på problemet och det är att soffan kan förstoras några decimeter genom att dra ut en hylla och lägga dit två medföljande kuddar. Om tanken bakom är att få en större soffa eller enbart är tänkt för bäddning ska jag låta vara osagt men det fungerar för båda ändamålen.

Sittgruppen mäter i nedbäddat utförande 121 x 190 cm med extrakuddar, och det går utan problem att passera i mittgången och även öppna kylskåpet fast extrasängen är bäddad.

Kylskåpet består av separat kyl och frys från Thetford med LCD-display. Allt rymmer sammanlagt 141 liter varav frysen är på 23 liter. Ovanför kylskåpet finns två hyllor som rymmer både tv och dvd.

I köket finns två överskåp och två underskåp samt en utdragslåda för besticken. Någon köksfläkt finns inte men däremot ett stort öppningsbart fönster så att stekoset kan släppas ut till den som händelsevis slöar i förtältet. Engreppsblandare, trelågig spis samt kromad hållare för kryddor och hushållspapper finns också.

Allra längst fram i vagnen finns vuxensängen som liksom våningssängen kan stängas av med mörka draperier. Takbelysningen består av spotlights och sköts med små tryckpaneler som har sina för- och nackdelar. Fördelen är samlade knappar. Nackdelen är en viss svårighet att begripa vilken lampa som kommer att tändas när det är mörkt i vagnen.

230-voltsuttag finns vid vuxensängen, sittgruppen, toaletten och köket medan tv-hyllan enbart har 12-voltsuttag samt antenn- och satellituttag.

En utvändig lastlucka som mäter 107 x 37 centimeter finns på vänster sida i vagnens färdriktning. Utrymmet kan även nås inifrån genom att lyfta på sängen.

Sammanfattningsvis är jag imponerad. Förutom Al-Ko-chassi och stabilisatorkoppling ingår golvvärme, Heki-takfönster och elpatron som standard. Ändå hamnar priset en bit under 200 000 kronor och det är den här vagnens största fördel. &

 

Jimmie Öbom (text och foto)

Toautrymmet är av hårdplast och vattensäkert.

Här finns allt nödvändigt utom köksfläkt.

Den stora lådan som skymtar under bordet är störande för de som sitter på platserna längst in.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.