Kabe gjorde många förändringar på och i sina husvagnar till 2013. De synligaste uppdateringarna gäller bakpartiets utformning, men även inne och under har det hänt en hel del. Vi kollar in minstingen i serien som trots sin storlek är synnerligen välutrustad.
Designen av alla Kabes vagnmodeller förutom Classicserien förnyas. Först fastnar blicken på Royals bakparti. Kabe har själv utvecklat nya bakljus som integrerats på ett snyggt sätt. Takets kant är rundare än tidigare och rangerhandtagen är integrerade ovanför bakljusen. Det moderna utseendet kompletteras av Kabe-loggan som även fungerar som tredje bromsljus.
Under bakpartiets skal är bakstammen av samma konstruktion som taket och väggarna. Det vill säga ytterskikt av slät plåt, Kabes egna Ecoprim-isolering och innervägg av plywood.
Sidprofilens mest synliga förändring är att taket inte längre sluttar mot fronten utan är rakare. Konstruktörerna har utnyttjat detta genom att förnya överskåpen i framvagnen och gjort dem rymligare. Även färgsättningen har fått en synlig förändring genom att det gråa fältet vid fönstrena har försvunnit. Kabes karakteristiska röda fält i nederkant har naturligtvis fått vara kvar.
Med chassit har Kabe valt att koncentrera sig på att samarbeta med en tillverkare i möjligaste mån. Därför har man valt att använda Al-Ko chassin till alla vagnar undantaget de i Haciendaserien, de står fortfarande på chassin från BPW. När man stiger in i vagnen finns det ett rymligt skoskåp nere till höger. Det skulle dock vara lättare att använda om det var av utdragbar modell eller med en upplyftbar lucka. Garderoben för ytterkläder finns till vänster. I fronten dominerar rundsittgruppen, som kan byggas om till en säng för två vuxna eller en hoper barn. Det finns plats för sex vuxna i sittgruppen. Vagnens utformning har fört med sig större överskåp, samtliga väl ventilerade och med ett hyllplan. Den provkörda vagnen är en 2,5-meter bred King Size. Bredden upplevs bäst vid sittgruppen och vid köket, där det finns ungefär en meter fritt utrymme. Ingen getingmidja att tala om alltså.
Köket ger ett högklassigt intryck, vilket förstärks ytterligare av diverse indirekt belysning, bland annat i väggen och under köksbänken. Belysningen i hela vagnen får ett stort plus. Den indirekta belysningen kan regleras steglöst och tillsammans med spotlamporna finns det många möjligheter att skapa olika stämningar.
Köksbänkens djup är 67 centimeter och bredden är totalt 167 centimeter. Spisen är fyrlågig. Ovanför finns fyra skåp samt en öppen kryddhylla. I nederdelen finns sex lådor, en är utrustad med två sopkorgar.
Kylskåpet är placerat mittemot och i Royalserien är det ett 190 liters Dometic med ett separat kylfack som standard. Under kylen finns ett skåp och på vänster sida ett barskåp med plexiglas. Under barskåpet finns ett ställ för vinflaskor samt ett extra skåp. I mitten finns en tv-arm. I Royal ansvarar en cd/dvd-multimediacentral för underhållningen och extra högtalare är placerade ovanför sängen.
Skåpen står på rad i denna vagn. Efter kylskåpet följer två stora garderober. Den första i raden är smalare och har sex hyllplan.
Den andra garderoben är större, det mäter 56x56x127 centimeter. Skåpet är utrustat med en automatisk LED-lampa. Det kan även användas som torkskåp. Under garderoben finns Aldepannan. Den har fått en egen lucka av estetiska skäl. Tidigare hade garderoben och pannan en gemensam dörr. Royals standardutrusting innefattar även AGS II Pro golvvärme. Bäddens storlek är 196x148/109 centimeter. Ovanför den finns fem överskåp med luckor med gasfjädrar. Skåpen skulle gärna kunna vara djupare än 20 centimeter, eftersom risken att slå huvudet i underdelen av skåpen är låg. I fotändan av bädden finns två effektiva LED-lampor och tre strömbrytare med vilka man släcker lamporna i vagnen när det är sovdags.
Sängen lyfts upp med hjälp av två stabila gasfjädrar och under hittar man ett välplanerat förvaringsutrymme, med måtten 159x110x33 centimeter. Utrymmet skulle dock behöva en lucka även på utsidan i bakre hörnet, men pannans rörsystem erbjuder ingen enkel lösning. Toaletten är placerad i vagnens högra bakhörn. För att maximera utrymmet är det utrustat med en skjutdörr. Duschen är integrerad i tvättställets kran. Även i denna del av vagnen finns det gott om förvaringsutrymme.
Royal 520 XL är den minsta och billigaste versionen i modellserien. Den passar utrmärkt för två resenärer, men tack vare sina rymliga förvaringsutrymmen och sitt välplanerade kök, fungerar den även som en smidig resekumpan för en familj med fyra personer. Royal är inte en instegsvagn, åtminstone om man ser till priset. Vagnen koster 385 400 kronor. Det är mycket pengar men så är vagnen också i det närmaste komplett. Inga tillval behövs egentligen, även om det finns en lång lista med sådana. Ett nytt tillval som underlättar tillvaron är Kabes AutoDrain, vilket är ett system som tömmer hela vattensystemet automatiskt.
Med tanke på Kabes flexibla system av inredningar som gör att en väldigt stor variation på planlösningar kan erbjudas och årets alla förändringar är det svårt att se vilket Kabes nästa steg i utvecklingen av vagnar ska kunna vara. Alla Kabes vagnserier har samma grundkonstruktion. Kabes nästa steg kanske är en helt ny vagntyp med dramatiskt annorlunda design som exempelvis Hobby Premium eller Astella Glam?
Kabe Royal 520 XL King Size
Baspris: 385 400 kr
Testad vagn: 385 400 kr
Totallängd/ bredd/höjd: 730/250/264 cm
Karosslängd/innerlängd: 600/522 cm
Totalvikt: 1 700 kg
Tjänstevikt: 1 425 kg
Max last: 275 kg
Bostadsyta: 12,3 m²
Chassi: Al-Ko
Säkerhet: Friktionskoppling(Al-Ko AKS) och elektroniskt stabiliseringsystem (Al-Ko ATC)
Däck: 185R/14C
Standardutrustning bl.a: Multimediacentral, högtalare i bakdelen, Heki 2 taklucka, 190 L kylskåp/frys, vattenanslutning, golvvärme, varmdusch i ytterväggen.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.