Har du koll på reglerna?
Elsparkcykel i husbilen? Nu måste den försäkras!
Elsparkcykel i husbilen? Nu måste den försäkras!
Publicerad 30 november 2023 (uppdaterad 1 december 2023)Brukar du ha med dig en elsparkcykel på resan i husbilen eller husvagnen?
Då gäller det ha koll på försäkringsreglerna. Från och med den 23 december gäller en ny lag för försäkring av den här typen av fordon. Men bara för de som är tunga och/eller går att framföra fort.
Anledningen till förändringen är att så många skadas i olyckor med elsparkcyklar. Förra året ledde den typen av olyckor till att 3000 personer skadade sig och fyra personer förlorade sina liv. Siffror som ökat jämfört med året innan.
Därför har Riksdagen röstat igenom trafikförsäkringsplikt för vissa elsparkcyklar. Man måste alltså försäkra en del, men bara de som klassas som moped.
Trafikförsäkringsplikten gäller elsparkcyklar som:
- Kan köras i hastigheter över 20 km/h
- Väger över 25 kilo (nettovikt) och kan köras i över 14 km/h.
Observera att den lagliga hastigheten för elsparkcyklar är max 20 km/h, det är alltså inte tillåtet att köra fortare även om det går. Själva försäkringsplikten har dock inget att göra med hur snabbt just du kör, utan gäller bara du äger en sådan elsparkcykel.
Trafikförsäkringen täcker skador som drabbar andra, till exempel om du kör på en person, såväl personskador som egendom. Men den täcker inte skador på ditt fordon. Kolla upp med ditt försäkringsbolag vad som gäller.
Den som hyr en elsparkcykel behöver inte bekymra sig om trafikförsäkringen. Det är ägaren som ska ha en sådan, med andra ord uthyrningsföretaget. Värt att tänka på är att den som kör elsparkcykel måste kunna visa upp försäkringsbevis vid en poliskontroll – även om cykeln är hyrd.
Källa: Dina försäkringar
Trafikförsäkringen är en obligatorisk försäkring för motordrivna fordon. Försäkringen ger ersättning för skador som uppkommer i följd av trafik med ett sådant fordon. Det är fordonets ägare som ska teckna försäkringen. Utöver de fordon som redan är motordrivna ska följande fordon anses som ett sådant fordon i försäkringssammanhang:
- Ett eldrivet fordon utan tramp- eller vevanordning, om det är konstruerat för en hastighet som överstiger 20 km/h.
- Ett eldrivet fordon utan tramp- eller vevanordning, om det är konstruerat för en hastighet som överstiger 14 km/h och har en nettovikt som överstiger 25 kg.
En elsparkcykel eller ett självbalanserande fordon kan vara ett sådant fordon.
Källa: Regeringen
Det här gäller för elsparkcykel:
- Den ska vara godkänd och klassad för den försäkring du har - en elsparkcykel får inte gå fortare än 20 km/tim eller ha motorstyrka över 250 watt.
- Den ska ha ringklocka och bromsar.
- Den ska ha fram- och baklyse och vara utrustad med reflexer.
Det här är förbjudet att göra med elsparkcykel
- Att köra elsparkcykeln på trottoar eller gångbana.
- Att skjutsa andra på en elsparkcykel.
Källa: Folksam
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Synkraven för körkort kan sänkas
Synkraven för körkort kan sänkas
Publicerad 24 november 2023 (uppdaterad 24 november 2023)Transportstyrelsen vill sänka synkraven för körkort. Enligt förslaget ska en viss nedsättning av ljuskänsligheten i synfältet accepteras för båda lägre och högre behörigheter.
Förslaget skickas nu ut på remiss och om det blir verklighet innebär det att fler personer kommer klara synfältskraven, enligt Åsa Ericson som är utredare på Transportstyrelsen.
– Det har visat sig att Sverige har strängare synkrav än andra europeiska länder med hög trafiksäkerhet, säger hon.
Omkring 1 000 svenskar blir av med körkortet varje år på grund av synfältsbortfall. Om de nya kraven införs träder de i kraft hösten 2024.
För att få ta körkort måste du ha minst 0,5 i synskärpa när du ser med båda ögonen (binokulärt). Ska du ta körkort för lastbil eller buss krävs minst 0,8 i synskärpa i det bästa ögat och 0,1 i det sämre ögat. Synskärpan mäts med glasögon eller kontaktlinser på – om du måste använda sådana för att se bra.
Vid vissa ögonsjukdomar eller problem som kan påverka synen, som till exempel dubbelseende, synfältsdefekter och nattblindhet, krävs intyg av en specialist i ögonsjukdomar.
Här kan du läsa ladda hem rätt blankett för intyget hos Transportstyrelsen.
Källa: Transportstyrelsen
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.