Nästa artikel
Restips: Läckö slott
VÄSTERGÖTLAND

Restips: Läckö slott

Publicerad 17 maj 2016 (uppdaterad 7 december 2016)
Läckö slott, en dröm vid Vänerns strand. Här har flera av landets rikaste familjer huserat och har du inte hunnit besöka slottet än är det hög tid att planera in ett besök. Varför inte på våren när naturen är som vackrast?

Läckö slott är ett av Sveriges vackraste slott och ligger dessutom mycket vackert beläget på Kållandsö vid Vänerns strand, inte långt ifrån Lidköping. Slottet har ett medeltida ursprung och är även känt under namnet De la Gardieslottet. Det var Skarabiskopen Brynolf Algotsson som 1298 lade grunden till en befäst borg, som troligen bestod av två eller tre enkla hus inom en skansmur, vilket blev starten för det vi idag kan se. Borgen placering var strategisk, mitt i det dåvarande stiftet och även pilgrimerna på sin väg mot Nidaros fann att borgen utgjorde en bekväm anhalt. På 1470-talet råkade slottet ut för en förödande brand men biskop Brynolf Gerlachsson tog tillfället i akt och utvidgade borgen till ett slott. Efter reformationen 1527 upphörde dock Läckö att fungera som biskopsborg och Gustav Vasa tog över och lär enligt skrivna källor ha besökt slottet två gånger.

Läckö Slott förlorade sitt intresse under en tid och inte förrän fältherren Jacob Pontusson De la Gardie fick det i förläning år 1615 återtog det sin betydelse. Han gjorde stora om- och tillbyggnader, bl a fullbordades huvudborgens tredje våning. Portalen som leder in till stora borggården tillkom under denna tid, liksom även det kalkmåleri med växtslingor och figurer som finns kvar i nischer och trapphus. Det var den välrenomerade och kände Mäster Gulik och hans lärjungar som anlitades för denna utsmyckning eftersom de ansågs som de bästa hantverkare som fanns att tillgå.

Greve Magnus Gabriel De la Gardie var trettio år när han övertog slottet och grevskapet. Han innehade under sin livstid flera av landets högsta ämbeten, bl a. var han riksdrots, det förnämsta ämbete man kunde ha. Drottning Kristina skänkte honom många titlar och förläningar, men till slut råkade han i onåd och förvisades från hovet.
Magnus Gabriel och hans hustru Maria Eufrosyne innehade över 1 000 skattepliktiga gårdar i Sverige och Östersjöprovinserna. År 1654 satte han igång stora byggnadsarbeten. Förborgen försågs med nya rum och bostäder åt tjänstefolket. Den s.k. köksborgen likaså. Slottskyrkan är också hans verk. En fjärde våning tillkom i huvudborgen och en rad konstnärer dekorerade väggar och tak. Även denna målartradition kan studeras i landskapets kyrkor. Det är i stora delar denne greve Magnus slott vi idag upplever när vi besöker Läckö även om medeltiden framträder starkt.

Ett måste är skattkammaren har som har möjliggjorts genom en betydande donation från Sparbanksstiftelsen Lidköping och ett större inlån från de statliga konstsamlingarna i Nationalmuseum. Därmed blir Skattkammaren på Läckö Slott en av de mest föremålsrika utställningarna i sitt slag. Den är producerad av Nationalmuseum i samarbete med Stiftelsen Läckö Slott och Statens fastighetsverk och ingår i basutställningarna på slottet.

Bara 200 meter från slottet finns en camping som även har quick-stop (gps koordinater 58°40,6 N 13°09,5 E) men även Lidköping är intressant och erbjuder ett flertal campingar.

I sammanhanget kan även nämnas att Stiftelsen Läckö Slott tilldelades Stora Turismpriset 2013.
Motiveringen lyder:

”Årets vinnare är ett inspirerande föredöme som genom långsiktigt och medvetet arbete visat på möjligheterna att kombinera kultur, natur och måltider med hög kvalitet. Utifrån ett brett samarbete med näringsliv och andra aktörer och med starkt fokus på hållbarhet och besökarens helhetsupplevelse, har Stiftelsen Läckö Slott skapat ett starkt besöksmål av både nationell och internationell rang”.

Läs mer om vinnaren på www.lackoslott.se.

Foto: lackoslott.se

Foto: lackoslott.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.