På Kiviks Musteri arbetar man just nu med att beskära de sista äppelträden och kan notera en tidig knoppning av träden.
– Som äppelodlare följer man noga vädret. Ju längre en knopp utvecklats mot blomma desto mindre kyla tål den. Det första knoppstadiet tål tvåsiffriga minusgrader medan den utslagna blomman inte tål någon minusgrad alls, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.
Men än så länge är han inte orolig.
– Tidig knoppning är ingen fara, bara vårvärmen sen håller i sig genom hela blomningen. Är det för svalt under blomningsperioden vill inte bina ge sig ut och pollinera.
Trenden under en längre tid har varit en ökad efterfrågan på svenska och närproducerade livsmedel och råvaror. I Sverige skördas drygt 20 000 ton äpplen varje år och tack vare moderna lagringsmetoder kan man numera köpa svenska äpplen i handeln nästan året runt. Av de svenska odlingarna ligger hela 80 procent i Skåne som har passande odlingsjord och ett klimat som lämpar sig extra bra för just äppelodling.
Kiviks Musteri har, förutom i Kivik även äppelodlingar på Solnäs Gård i Fjelie utanför Lund. Här ser man tydliga skillnader i klimatet mellan östra och västra sidan av Skåne.
– På Österlen håller den kalla Östersjön tillbaka temperaturerna på våren vilket ger en långsammare knopputveckling och senare blomning än på västra sidan. Man vill inte ha för tidig blomutveckling om det blir en frostknäpp, berättar Jan.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.