Bild
Nästa artikel
NORGE

Unikt vikingaliv på Borg i Lofoten

Publicerad 11 juli 2016 (uppdaterad 25 februari 2019)
Mitt i den vackra nordnorska naturen väntar ett vikingamuseum. På Borg i Lofoten kan du känna doften av tjära och bål, smaka maten, segla skeppen och höra historian.
Visst är naturen i norra Norge både fantastisk och spektakulär men ändå finns möjligheter att krydda upplevelsen. Bland många möjligheter är den vikingagård som byggts upp i Borg.

Lofotr vikingmuseum är inte placerat här av en slump. Här upptäcktes nämligen lämningarna av en vikingabosättning med 2000 år gamla lämningar från vikingarnas matplatser medan det är tusen år sedan vikingahövdingarna styrde i det som är världens största kända hus från vikingatiden. Här finns möjligheten att ro vikingaskepp, skjuta med bilbåge och se vikingahantverk. Efter utgrävningarna har en kopia av det ursprungliga långhuset uppförts bredvid fyndplatsen och 1995 öppnades museet för allmänheten. 

Långhuset är hela 83 meter långt och därutöver finns bland annat båthus. Två skepp har byggts som kopior av Gokstad-skeppet varav en i full storlek. Sammantaget ger det hela dig en väldigt bra insikt i vikingalivet, inte minst för att museet bemannas med personer som utför tidstypiska aktiveteter. Allt detta på en autentisk plats.

Museet innehåller två permanenta utställningar med många unika föremål och du har även möjlighet att gå ombord på replikan av vikingaskeppet. Gör du en vandring uppåt fjället är dessutom vyerna extra spektakulära. 

Att platsen är unik råder det ingen tvekan om. TV-programmet Amazing Race hade det med i sin lista, har varit nominerad till årets norska museum 2011 och Årets Europiska museum 2013.

Museet har öppet dagligen från 1 maj till den 15 september men är även öppet andra delar av året. Mer om aktiviteter och öppettider hittar du på museets hemsida. I augusti varje år står området också värd för Lofotr Vikingfestival - en fem dagars vikingafestival för hela familjen. Det blir uppvisningar, marknader, konserter, spel och tävlingar. 2016 års tema är vikingamat och hålls den 3-7 augusti.
Var?
Lofotr vikingmuseum ligger efter E10 västerut från Narvik.

GPS:  N68°14'40", E13°45'30"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.