Bild
Nästa artikel
SKÅNE

UFO blev till turistattraktion i Ängelholm

Publicerad 27 december 2018 (uppdaterad 22 februari 2019)
Att hitta det udda är lite extra spännande och det kan man säga att det här minnesmärket i Sibirien-skogen är. Där lär Gösta "Pollenkungen" Carlsson sett ett UFO och efter det han blivit omåttligt rik rest detta udda minnesmärke. Visst lär det bli en utmärkt start på diskussionen på campingen?
Det kanske inte är så många som stannar till vid Skälderviken där Rönne å mynnar ut vid Ängelholm. Inte ens de som gjort det vet om platsens stora hemlighet, att ett UFO ska ha landat där den 18 maj 1946. Nåväl tänker du. UFO. Sådant händer inte och om det ändå händer är knappast Sverige platsen. Men visst finns det platser som gjort sig ett namn på sådana händelser och det första namn som dyker upp i ett sådant sammanhang är ofta Roswell.

Känner du inte till detta tar vi en kort uppdatering för UFO-landningen i Roswell är en av de mest omskrivna någonsin. Historien går ut på att en farkost bemannad av utomjordingar kraschlandade den 5 juli 1947 i New Mexico, en delstat i USA. UFO-farkosten ska ha tagits omhand av USA:s försvarsdepartement som sedan försökt förklara bort händelsen och bland annat hävdat att det var en väderballong som kraschade. Låt oss säga att det hela är omdebatterat men Roswell har i varje fall blivit en turistmagnet fylld av både UFO:s och aliens. De varelser som påstås tagits omhand ska finnas väl omhändertagna och troligen nedfrysta och resterna av farkosten ska ha studerats i detalj. De hängivna menar att flera tekniksprång som kom i denna tid har sitt ursprung i teknikstöld från denna farkost. Andra drar en djup suck och tycker det hela är befängt.

Samma aura har aldrig uppstått runt den händelse som ska ha ägt rum i "Sibirien-skogen" i Ängelholm 1946, alltså året innan Roswell.   Den som blev vittne till händelsen var Gösta "Pollenkungen" Carlsson som var på väg hem från jobbet då han fick se ett starkt ljussken mellan träden.

Gösta Carlsson, en ung man som vid tillfället var 28 år och nykterist, var inte bara på väg hem från jobbet utan tog just den här grusvägen för att, utöver att njuta av fåglarnas sång, kunna palla några fågelägg.

Klockan är sen, redan tio på kvällen, och det är i varje fall inte dagsljust utan det börjar skymma. Fåglarna är ovanligt livfulla vilket förstås fångar den unge mannens uppmärksamhet men än känner han inte till orsaken. Han stannar kvar ett tag och när det blivit mörkt vid elvatiden tänder han sin medhavda pannlampa.

– Jag trodde först att det var en tivolikarusell, lär han ha sagt innan han besinnade sig och förstod att ingen skulle släpa ut en sådan till en plats nästan utan vägar. Nyfiken som han var tog han sig närmare, faktiskt bara några meter från farkosten, och försökte titta in genom den öppning som var ovanför en stege som gick från marken. Den totala höjden ska han ha uppskattat till tio meter.

Runt om farkosten rör sig elva varelser som han tror håller på att reparera något men då kameratekniken var i sin linda hade han ingen sådan med sig varför det inte finns några bilder på händelsen. Under reparationen beskriver Gösta Carlsson att de druckit ur några bägare men efter ett tag lyfter skeppet och försvinner. Senare ska han på telepatisk väg fått reda på att skeppet nödlandat efter ett haveri som kostat flera av utomjordingarna livet. Kvar på marken fanns dock de mystiska bägarna och några saker som han aldrig avslöjade vad det var. Han påstod också att han har varit inne i farkosten och de telepatiska kontakterna ska ha fortsatt under flera år.

Väl hemkommen upptäcker han att hans kläder är täckta av ett gult pulver och blev orolig då han misstänker att det är något farligt. Det inspirerar honom att undersöka vad det är men det visar sig vara björkpollen. Det var upptakten till hans produktion av en allergimedicin vars recept de gav honom, något som via hans bolaget Cernelle gjorde honom till mångmiljonär. 

Nästa morgon återvänder Gösta Carlsson och på marken hittar han spår som gör att han kan beräkna att farkosten måste ha varit 16 meter i diameter.

Gösta Carlsson fortsatte att vara tacksam för vad han upplevt och 1972 lät han bygga det fantastiska tre ton tunga skalenliga UFO-monumentet i Sibirienskogen. Så vill du uppleva en av Sveriges mest udda turistattraktioner är det hit du ska bege dig!

GPS: N56°13′59″, E12°49′9″

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.