Bild
Nästa artikel
NORRA SVERIGE

Tips om hur du bäst upplever vår fjällvärd

Publicerad 31 maj 2017 (uppdaterad 31 maj 2017)
Visitfjällen har satt ihop tio punkter för att visa på den fantastiska natur som norra Sverige har att bjuda på! Men en av punkterna sätter vi på redaktionen ett stort frågetecken efter.

Intresset för fjällen som resmål även under sommaren ökar men för att inspirera alla fjällbesökare till en ännu bättre fjällupplevelse har Visitfjällen sammanställt den, enligt dem själva, kompletta listan med sommaraktiviteter i fjällen! De hoppas att du ska få glädje av listan och att du får en fantastisk sommar i fjällvärlden!

Fjällvandring. 
Först på sin lista med fjällaktiviteter har de givetvis fjällvandring. Att fjällvandra passar både stora och små, det gäller bara att hitta rätt resmål och rätt vandringsleder. För oss med husbil eller husvagn används lämpligen den som utgångspunkt även om Visitfjällen tänker sig långa vandringar och boende på hotell

Fjällfiske. 
Fiske är en klassiker och given aktivitet i fjällen. Du hittar allt från lättillgängliga put and take vatten och abborrfiske på sjöarna till mer actionfyllt fiske med fluga på åar och vattendrag.

Cykla i fjällen. 
En växande trend är att allt fler ger sig ut på fjället på två hjul. På sina håll finns det liftar som tar dig upp och på andra håll finns det dirt-trackbanor och crosscountry-leder. Ett annat alternativ är att hyra en elcykel vilket finns på många destinationer.

Ät god lokalproducerad mat. 
I fjällvärlden i allmänhet, och i Jämtland i synnerhet, finns det gott om lokala småskaliga matproducenter som skapar himmelska smakupplevelser av närproducerade råvaror. 

Ta ett dopp i en fjällsjö. 
Efter en dag på fjället är vår starka rekommendation att ni planerar in ett svalkande dopp i en fjällsjö. Det kommer troligen inte att blir det varmaste doppet i sommar men troligen ett av de skönaste. 

Fjällöpning. 
Ska det vara riktigt modernt ska det istället kallas trailrunning som är den hetaste trenden just nu. Fjällen vimlar av folk i tights och lättviktsryggsäckar. Gillar du att springa så kommer du att älska att fjällöpa! Det är som offpist på sommaren! Det finns också gott om fjälllopp om du fortfarande saknar träningsutmaning för 2017. 

Paddla kajak eller Paddleboard. 
Fjällsjöarna är verkligen vackra och rofyllda, om du känner att vattnet är för kallt för din smak så rekommenderar vi att du håller dig ovanför ytan. På många fjälldestinationer finns det både kanoter, kajaker och paddleboards att hyra. Även forsränning kanske kan vara nåt? 

Solnedgång över fjällsjö eller ett fjäll.
Det är något fullkomligt magiskt när solen går ner i fjällvärlden under sommaren. 

Bestig en topp! 
Vare sig du gör det springandes, cyklandes eller vandrandes så är det en häftig känsla att nå toppen! 

Rida på fjället. 
Fjällridning är verkligen inte detsamma som att rida i en paddock hemma på ridklubben. Det finns ett antal företag som specialaiserat sig på fjällridning och som arrangerar både flerdagarsturer och kortare dagsritter.

Vilken var du punkten vi ville sätta ett frågetecken efter? Jo, den om magisk solnedgång! Det är nämligen ännu mer magiskt om solen inte går ner. Midnattssol är något alla borde få chansen att uppleva och den finns bara norröver! Beroende på plats har du knappa två månader på dig att uppleva den denna säsong. 

Nu är det bara att ställa in GPS:en på ett lämpligt resmål, tacka Visitfjällen för inspirationen och upptäcka vad som gömmer sig i norra Sverige!

Visitfjällens hemsida, där du säkert kan hitta matnyttig information, hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.