Nästa artikel
Tännforsen, Sveriges största vattenfall
JÄMTLAND

Tännforsen, Sveriges största vattenfall

Publicerad 21 juli 2020
Man hör dånet. Strax efter kommer man fram till fallet. Det är 60 meter vatten på bredden och 38 på höjden. Vid vårfloden fyller de störtande vattenmassorna Globen på en kvart. Det är Tännforsen, Sveriges största vattenfall, som imponerar.
Det är inte bara ett dån, hela marken skakar under maj och juni av de väldiga krafter som Indalsälvens vårflöde skapar. Vattendimman stiger mot skyn och solen skapar ett underbart vackert färgspel. Det är inte att jämföra med norrsken men mystiken och skådespelet står inte långt efter. Här dryper allt av fukt. Det droppar från träden och vattenälskande växter trivs och frodas på ett sätt de inte annars gör. Här vid det som rankas som Sveriges största vattenfall är naturen speciell. Lika speciellt om än inte spektakulärt är det vid utloppet i Timrå, nära Sundsvall, där Sveriges största delta finns. Men följer man Indalsälven ska man absolut även ta sig till den troligen mest spektakulära utsiktsplatsen vid Vettaberget i Liden.

Vi följer den kilometerlånga lättvandrade promenadstigen runt vattenfallet och njuter lite extra av skådespelet. Vår guide stannar ofta under den halvtimmeslånga promenaden och berättar entusiastiskt om allt vi ser. Det är en imponerande syn, en imponerande ljudvolym. Vi är mitt i ett paradis där det varje sekund kastas ut flera hundra kubikmeter vatten över fallkanten.

Han berättar om de 21 rödlistade trädlevande lavarna och att hela omgivningen kring forsen är klassat som ett Natura 2000-område. Vi får reda på att det här vid Tännforsen finns organismer vars närmaste släktingar återfinns i de fuktiga tropikerna, något som få förväntar sig eftersom det är så mycket varmare där.

Hit har turister tagit sig sedan 1835 när de som hade råd kunde börja uppleva fantastiska platser runt om i Sverige. Kung Karl XIV Johan tog sig till Tännforsen och åkte förmodligen som övriga dåtida turister båt över Tännsjön, där fallet börjar, till den norra sidan av Tännforsen. Vanligt folk kunde inte unna sig sådana här nöjen på den tiden, vi får nog säga att vi lever kungligt idag.

1906 byggde Svenska Turistföreningen både turiststation och en väg på södra sidan av fallet. Hela kalaset gick lös på drygt 10 000 kronor även om kronan representerade ett annat värde på den tiden. Satsningen innebar att turismen tog fart och att betydligt fler kunde uppleva fallets magi. Gästboken vittnar om sammanlagt drygt 2000 besökare fram till år 1912 något som gjorde platsen nästan lika populär som Ornässtugan och Tornet på Käringberget i Leksand. För att få ett perspektiv på tidsandan kan även nämnas att näraliggande Åres bergbana byggdes 1910 och att det dröjde till 1940 innan den första liften vid Lundsgården i Åre kom på plats.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.