Nästa artikel
Sommarens nyheter på Siggebohyttans bergsmansgård
VÄSTMANLAND

Sommarens nyheter på Siggebohyttans bergsmansgård

Publicerad 14 april 2021
En guide-app och att konstnären Karl Axel Pehrson uppmärksammas är sommarens nyheter på Siggebohyttans bergsmansgård som öppnar sommarsäsongen 2021 lördag 12 juni med öppet onsdag-söndag kl 11–17 fram till 15 augusti. Från 1 maj tar Örebro läns museum emot bokade gruppbesök, guidad tur utomhus på området eller på vandringsleden.

Siggebohyttan är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid. Som besökare får du vandra runt i rummen och med alla sinnen uppleva hur ett förmöget bergsmanshem såg ut runt år 1860.

– Den lyckade satsningen på Siggebohyttans bergsmansgård som startade förra året fortsätter, med dagligt öppethållande och en egen historisk vandringsled, skriver Örebro läns museum i sitt senaste nyhetsbrev.

Mangårdsbyggnaden började byggas runt år 1790 och innehåller 14 rum och tre kök. I stallbyggnaden står vagnar och kolslädar och i loftbodens visthusbod hänger fårfiolerna i taket. Kaffestugan byggdes ursprungligen som drängstuga under mitten av 1800-talet.

På Siggebohyttan finns också ett litet café och en butik med lokal profil och väl utvalda produkter som presenter, hantverk och böcker.

I de natursköna omgivningarna med utsikt över sjön Usken finns möjligheter till picknick. För barnen finns gott om grönytor för spring-i-benen samt lekredskap i naturmaterial att låna.

Under sommarsäsongen ordnas programaktiviteter som spelmansstämma, midsommarfirande, konserter, workshops, barnaktiviteter och mycket mer.

– Nyheter sommaren 2021 är en guide-app som kommer att tillgängliggöra fler berättelser och mer spännande historia runt gården och på vandringsleden. Dessutom uppmärksammas i år att konstnären Karl Axel Pehrson skulle ha fyllt 100 år. Naturen runt Siggebohyttan och Usken inspirerade honom till de spektakulära målningarna med djur och fantasilandskap som är en viktig del av hans konstnärskap. Utbudet i caféet kommer att berikas med fler lokala matprodukter.

GPS: N59°36'60", E15°02'06"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.