Nästa artikel
Restips: Snöbrist ger flygande start på vintersäsongen
HÄRJEDALEN

Restips: Snöbrist ger flygande start på vintersäsongen

Publicerad 17 januari 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Snöbrist i södra Sverige ger Jämtland Härjedalen en flygande start på vintersäsongen. Dessutom bidrog många klämdagar till att många passade på att njuta av en aktiv ledighet över jul och nyår.

Under jul- och nyårshelgen var det i det närmaste fullbokat på flera av destinationerna i Jämtland Härjedalen - goda nyheter med tanke på de många stora investeringar som gjorts i både liftar, nedfarter, snösystem, skidstadion och fastigheter för både boende och annan verksamhet. Snöbristen i södra Sverige har gjort att många bokat om sin vintersemester och Jämtland Härjedalen har fått nya gäster. En fördelaktig så kallad kalendereffekt bidrog dessutom till att många passade på att njuta av en aktiv ledighet över jul och nyår.

Lofsdalen som invigde en ny sittlift strax före jul hade i stort sett fullbelagt på allt boende från den 26 december. För resten av säsongen är bokningsläget starkare än i fjol vid samma tidpunkt. Många gäster har p g a snöbrist i södra Sverige bokat om sin vintersemester och sökt sig till bl a Lofsdalen.

- Vi har fått en chans att visa upp Lofsdalen som en komplett skidort för nya gäster och är övertygade om att vi står oss bra i jämförelse med många andra destinationer söderut, säger Johanna Mattsson, VD Destination Lofsdalen.

I Bruksvallarna och Ramundberget var bokningsläget redan före jul bra tack vare kanonsäkra snöförhållanden med både naturlig och konstgjord snö.

Vemdalen har under jul- och nyårshelgen haft ”all time high” med full beläggning och mycket folk i rörelse i området. Bokningsläget framöver ser bra ut.

I Åre, där tre nya sittliftar invigts, var det i stort sett fullbelagt under perioden. I och med liftinvesteringen har även backar breddats och den skidbara ytan ökat med 130 000 kvadratmeter, motsvarande ca 25 fullstora fotbollsplaner.

I området från Rörvattnet och ner till Lillholmsjö var de flesta boendeanläggningar fullbelagda över nyårshelgen och slalombacken i Åkersjön har aldrig tidigare haft så många åkare. Hela området har haft riktigt bra snöförhållanden. 

- Att få en bra start på säsongen är tacksamt inte bara av ekonomiska skäl. Det bekräftar också att de upplevelser vi kan erbjuda lockar gäster och det ger energi inför den fortsatta säsongen. Utmaningen ligger i att det blir ett stort tryck på de som ska ta emot våra gäster innan alla rutiner är inkörda men tack vare duktig personal verkar även det ha fungerat bra. Nu hoppas vi på att vintern kommer även till övriga Sverige så att fler och fler tänker "snö" och blir sugna på att använda sina vinterprylar, säger Mats Forslund, VD Jämtland Härjedalen Turism.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.