Nästa artikel
Skoklosters slott öppnar 15 juni
UPPLAND

Skoklosters slott öppnar 15 juni

Publicerad 8 juni 2020
Skoklosters slott med 50 000 föremål öppnar för säsongen den 15 juni med ett utbud anpassat efter den rådande situationen med coronaviruset. Band annat blir det ett nytt barnspår och en historisk utomhusvisning.

Skoklosters slott brukar vanligtvis hålla öppet under påsk och helgerna i maj. Efter rekommendation från Centralmuseernas samarbetsråd beslöt museet att tillfälligt stänga sin verksamhet för publik i mitten av mars med anledning av smittspridningen av covid-19. Nu öppnar museet för sommarsäsongen med ett anpassat utbud.

– Skoklosters slott kan nu äntligen slå upp portarna för våra besökare, i sommar med ett lite annorlunda och anpassat program. Vi är det perfekta resmålet för ”hemester”, med ett rymligt slott och en stor vacker park. Vi finns på lagom avstånd från Stockholm och Uppsala, i naturnära omgivning med Mälaren och Upplandsleden runt knuten, säger Rebecka Enhörning, museichef på Skoklosters slott.

Slottet satsar på en ännu bättre visningsverksamhet både inomhus och utomhus. Var femtonde minut ges en visning genom slottet i mindre grupper som får uppleva ofullbordade salen, paradvåningen och rustkammaren.En av nyheterna är utomhusvisningarna som berättar om Skoklosters spännande historia. Visningen är en resa från klostret till slottet, via fulla nunnor, strejkande byggnadsarbetare, den farliga sjön Mälaren och det gräsliga armborstmordet på isen... Men slottet erbjuder även familjeaktiviteter utomhus vid vackert väder med pyssel, utklädning och lekar. En nyhet i sommar är ett klurigt barnspår i grönskan runt slottet. På egen hand får man utforska naturen eller leta efter ledtrådar som barnen Wrangel har spridit.
 

FAKTA: Skoklosters slott i sommar

Öppettider

Slott och butik öppet dagligen 15 juni - 31 augusti 11–17. 
Slottscafé med uteservering. Öppet 11-16 juni-augusti.

På egen hand

Bottenvåningen är öppen för besök på egen hand. Se höjdpunkter ur slottets samlingar i utställningen Drömmar om Skokloster. Fri entré.

Guidade visningar

Visning genom slottet var femtonde minut. Upplev den praktfulla paradvåningen, den väldiga ofullbordade salen och Carl Gustaf Wrangels välfyllda rustkammare. Begränsat antal platser/visning. Biljetter säljs enligt först till kvarn. Går ej att förboka. 100 kr/pers. Gratis t o m 18 år

Utomhusvisningar

Skokloster är en unik plats lika full av historia som av historier. Här kan man färdas tusen år på bara några hundra meter. Visningen är resa från klostret till slottet - via fulla nunnor, strejkande byggnadsarbetare, den farliga sjön Mälaren och det gräsliga armborstmordet på isen. Dessutom möter vi grevar och grevinnor i massor och får lära oss om hur man på 1600-talet såg på hygien, döden och kärleken. Biljetter säljs enligt först till kvarn. Går ej att förboka. Kan ställas in vid dåligt väder. 100 kr/pers. Gratis t o m 18 år

Familjeaktiviteter

Barnspår i grönskan runt slottet. Barnen Wrangel har spridit ut kluriga ledtrådar där stora och små kan upptäcka naturen.

Pyssel, lekar, utklädning och mycket mer när slottsateljén flyttar utomhus!
Materialkostnad 20-30 kr.

Anpassningar efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer

  • Begränsat antal  besökare i slottet 
  • Mindre grupper vid visning inomhus
  • Avståndsskyltar inne i slottet
  • Markeringar för kö till toaletterna och inne i butiken.
  • Endast ingång genom Parkentrén
  • Ökad städfrekvens
Var?

Strax väster om Stockholm. Följ E18 mot Enköping, kör av vid Bålsta och följ väg 263. Skyltat sista biten. Från E4 svänger du av vid Knivsta.

GPS N59°42'11", E17°37'16"

Näraliggande camping hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.