Nästa artikel
Skogens konung bjuder in till besök
SMÅLAND

Skogens konung bjuder in till besök

Publicerad 5 augusti 2020 (uppdaterad 5 augusti 2020)
Att uppleva de mäktiga älgarna på nära håll är något som ger ett minne för livet men att komma nära dem i det vilda är något som är få förunnat. Under ett älgsafari är möjligheten betydligt större, som på någon av Smålands nio älgparker.

I de djupa skogarnas skymda ljus vandrar de omkring. Mäktiga. Ståtliga. Skygga. Oåtkomliga. Mer än ett halvt ton tunga. Kanske är det lite så som många stadsbor upplever älgarna om man inte beger sig ut på ett älgsafari för att komma dem inpå livet.

Vi är i Småland, en av de älgtätaste regionerna i Sverige. I de djupa skogarna finns omkring 30 000. Kanske är det därför det finns så många älgparker just där. Kanske beror det på att det är lättare för de långväga turisterna från kontinenten att ta sig till Sveriges sydligare landsdelar. Det pekar i varje fall på det faktum att det är populärt att få uppleva de mäktiga djuren och det är oomtvistligt att ett möte i den här miljön ger en helt annan upplevelse än i en traditionell djurpark, även om vilda djur inte alltid visar sig på beställning.

Men hägn tänker nog en del med bilder av Skansen i huvudet. Men här är det inte fråga om någon motsvarande situation. Även om hägnens storlek alltid kan diskuteras är det mer fråga om frigående djur med en stor skillnad, de matas. På så sätt blir det nästan garanterat ett möte mellan besökarna och älgarna, något som inte minst uppskattas av de tyskar, danskar och holländare som åker långväga för att få uppleva dessa mäktiga möten. För självklart lär sig djuren att det vankas mat vid vissa tillfällen, därför blir det nästan alltid ett möte.

Ändå tar man sig runt på ett enkelt sätt under ett intressant och spännande nästan timmeslångt traktorsafari på en slingrande skogsväg som Skullaryd Älgpark i närheten av Eksjö och väg 32 erbjuder, även för de som har lite svårare att röra sig. Själva menar de att just den älgparken är unik eftersom där även finns ett stort antal hjortar. Och verksamheten är inte ny, älgsafarit öppnades 2014 medan hjortaveln har bedrivits sedan 1970. För de som blir sugna på att fika efter mötet med älgarna finns ett café vid entrén där det serveras hembakade bullar, toast, varmkorv, chokladbollar och glass. Man kanske vill byta några ord med sina vänner efter det som många menar är ett minne för livet.

Här hittar du deras hemsida och GPS koordinaterna är N57°45'34", E14°55'06".

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.