Nästa artikel
Skånerundan, smart guide för mat, cykling, vandring och kultur
SKÅNE

Skånerundan, smart guide för mat, cykling, vandring och kultur

Publicerad 13 juli 2021 (uppdaterad 13 juli 2021)
Skånska Drycker lanserar smart guide till lokala dryckesproducenter tillsammans med southerndestination.se. Med hjälp av en kartfunktion kan besökare enkelt planera och skräddarsy sin egen personliga rundtur till de bästa upplevelserna i Skåne. 

När det gäller vinframställning och odling ligger Skåne i absolut toppklass, 35 av Sveriges 64 vingårdar ligger i regionen, dessutom några av de mest namnkunniga och framgångsrika. Regionen fullkomligen bubblar av producenter inom alla dryckesslag. Här syns tydligt hur entreprenörsandan bygger nya företag, ger tillväxt och bidrar till hela regionens attraktionskraft. 

Skåne har 138 producenter av alkoholhaltiga drycker, en ökning med 14 procent från årsskiftet 2017/2018. 2018 lanserade Skånska Drycker Sveriges första helt lokala festival med alla dryckeslag och nu utvecklas den vidare och erbjuder en guide där man kan välja sin egen tur och kombinera med andra lokala upplevelser.

– Suget efter att resa runt i Skåne och möta dryckesproducenter ökar för varje år. Besökare och turister vill uppleva platsen genom dryck och mat. Ingen svensk region är bättre lämpad för det än Skåne, säger Carina Olofsson Gavelin, sommelier, expert på svenskt vin och en av initiativtagarna till Skånska Drycker tillsammans med Anna Lind Lewin och Titti Qvarnström.

– Med southerndestination.se vill vi bidra till att besökare smidigt kan hitta ölbryggare, vinodlare, must- och cidermakare och kan skräddarsy resan allt efter specialintresse eller geografiskt område. Vare sig det gäller vingårdstur på Bjärehalvön med cykel eller bryggeribesök och bed & breakfast så visar guiden vad som finns, berättar Magnus Servin, bryggare på Hönsinge Hantwerksbryggeri som utvecklat guiden tillsammans med Martin Bard.

Skåne ligger också långt fram i ciderboomen med producenter som t ex Fruktstereo, Tosterups Gård, Kullabygdens Musteri, Dryg Cider, Skepparps och Kiviks Musteri, och härbärgerar inte mindre än 75 ölbryggerier. Dessutom har antalet destillatörer ökat. Men inte bara alkohol produceras – här finner man även 24 tillverkare av mineralvatten samt ett ständigt ökande antal mustmakare, sodaproducenter och kombuchabryggare. 

Under sommaren och hösten arrangerar Skånska Drycker olika evenemang som du hittar på southerndestination.se.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.