I fjärran uppenbarar sig en vacker byggnad genom en öppning i naturen. Strax efter kommer nästa överaskning när parkvägen leder mig vidare till nästa rum i parken, nästa byggnad, staty eller bro. Här är ingenting förutsägbart eller slumpartat. Allt är som den vackraste målning där varje penseldrag, varje detalj placerats med eftertanke men där även den syremättade svala sensommarmorgonens friska doft tränger sig på. Är du här på våren är upplevelsen en annan, den dimmiga höstdagen träder flanören återigen in i en ny värld. Det enda beständiga är skönheten och det föränderliga. Konstnären är Fursten Leopold III som inte behövde spara på något i sin iver att skapa ett konstverk av naturen. Kunskapen fick han genom att resa till England för att utbilda sig och han lyckades bättre än de flesta, kanske bäst av alla eftersom han ägde en sällsam konstnärlig känsla. Konstverket jag går runt i är världsarvsklassade Wörlitzer park, en av kontinentens första engelska parker, ett mästerverk i skönhet där varje träd och byggnad placerats med avsikt.
Men det är inte bara de många vackra byggnaderna som väcker förundran. Som i en målnings långsamma övergång mot horisonten har parken ingen skarp gräns, det kultiverade blir okultiverat utan att någon lägger märke till det. Plötsligt betar kor i landskapet och blir en naturlig del av den smakfulla parken där de går och idisslar sitt gräs i avrinningsområdet till Elbe. Inte ens vallen är en slump. Den skyddar konstverket mot översvämningar och ger mig en vyer som inte är möjliga att få utan att komma upp lite. Men ingen upplever landskapet som konstgjort. För när vattendraget smyger sig runt och nästan omärkligt övergår i en liten sjö som skapar vattenspeglar till de spännande byggnaderna verkar det som konstverket bara är en ovanlig vacker natur. Men ingenting här är naturligt, det bara upplevs så, precis som ett mästerverk på duk.
Konstverket skapades under en period när kungar och övrig överklass kunde leva i närmast oändlig lyx men här var det ändå något som de vanliga medborgarna kunde ta del av. Trots att parken skapades mellan 1769 och 1773 har den varit öppen för allmänheten sedan starten, något som även det får anses unikt. Detta berodde även på det utbildningssyfte som parken ursprungligen hade både när det gäller arkitektur, trädgårdsskötsel och jordbruk, det senare basen för furstens rikedom.
Parken är en av Tysklands största landskapsparker och ingår i trädgårdsriket Dessau-Wörlitzer. Att beskriva hela parken låter sig bara göras i bokform men en plats som står ut och måste nämnas särskilt är en ö som kallas stenön (Stein), ett Italien i miniatyr. Platsen ser inte mycket ut för världen från gångvägen men efter att ha passerat en liten bro och genom en passage så överaskas man av en amfiteater med vattnet i bakgrunden. Här uppförs än idag klassiska verk och bakom sig har publiken ett konstgjort berg. När detta anlades var det inte många som sett en riktig vulkan, i synnerhet inte någon som hade ett utbrott. Detta ordnades på ett spektakulärt sätt med eld i bergstoppen och var då som nu ett pyrotekniskt mästerverk. Under Europas enda konstgjorda vulkan finns en grotta där floden sakta flyter fram och de frekventa svanarna trivs fint. Här finns även dagens och nattens tempel, en romersk vit staty som belyses via en liten öppning ovanför den omgärdad av lysande stjärnor. Mot den svarta stenväggen är det hela otroligt effektfullt och måste ha imponerat än mer på besökarna för drygt 200 år sedan. Går man vidare i gångarna överaskas man efter en krök av en intensivt röd villa, Hamilton, som badar i solljuset vid öns steniga strand med det blå vattnet i bakgrunden.
Bland de många slotten står det Gotiska palatset ut. Den vackert rosa byggnaden är fylld med högklassig konst med porträtt även av vår egen kung Gustav II Adolf som har varit i området.
Parken är mycket besöksvärd och för att se en rimlig del bör en hel dag sättas av. Ta med en picknick-korg och njut av den fantastiska parken i lugn och ro, besök de olika byggnaderna och njut av en park som inte har mycket konkurrens!
GPS: N51°50'52", E12°16'40"
Lämplig camping hittar du här.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.