Nästa artikel
Restips: Weinheim, en saga i blått
TYSKLAND

Restips: Weinheim, en saga i blått

Publicerad 14 november 2016 (uppdaterad 25 februari 2019)
Vi går genom Weinheim, den medeltida staden med två borgar i Baden-Württemberg, en stad som bjuder oss på en sagovärld. Inte minst på våren när blåregnen blommar och luften är härligt ljum, så som den bara är på våren.
Staden som hela tiden är på semester, beskriver invånarna sig själva, semestrande i sin egen underbara stad som ligger efter "Bergstrasse". Det är lätt att hålla med om man varit där.

Runt omkring oss böljar kullarna täckta med frodig grönska och vinodlingarna klättrar som på många håll i den här delen strax norr om Rhen uppför sluttningarna. Men vi är i Wisteria garden där vi långsamt promenerar genom en miljö som inte många upplevt. Blåregnens hängen gör att det är ungefär som att vandra i en allé av gullregn men det ger ett surrealistiskt intryck eftersom de är blå. Vi sätter oss ner, tar fram en lagom kyld flaska vitt vin och lite ost, njuter av den fantastiska omgivningen och undrar om vi drömmer.

Uppe på en kulle reser sig borgruinen Burg Windeck, byggd på 1100-talet, en av de två borgarna där den andra är Wachenburg. Försvaret av staden var viktigt i denna historiska period när området var uppdelat i små kungadömen, ständigt i strid med varandra. Just när den byggdes var det Lorsch som var hotet. Men 1674 blev borgen kraftigt skadad av den franske kungen Louis XIV:s trupper. Det skulle dröja till 1960 innan kulturarvet restaurerades och slottsmurarna på nytt stod på plats. Denna historiska plats värderas idag högt av invånarna och vi sitter ner och njuter av det tyska kökets läckerheter.

Vi fortsätter till den medeltida stadskärnan och promenerar runt bland korsvirkeshusen och Hermannshofs slottsträdgård. Den mjukt varma luften omsluter oss och här blåser vinden måttligt eftersom staden ligger vindskyddad bland kullarna. De gamla tyska städerna har en närmast oemotståndlig charm och det gäller i synnerhet Weinheim. Här är det ingen stress och det finns tillräckligt att se för att stanna minst någon dag så vi hinner njuta av marknadsplatsens charm. Den romantiska platsen beskrivs av Kejsar Josef på sin väg från Frankfurt till Wien redan 1764 som platsen där Tyskland börjar få ett stänk av Italien. Sant eller inte, en fantastisk plats är det. En plats du inte ska missa!

Utsikt från Hermannshof mot Wachenburg

En av många trevliga vyer i den medeltida stadskärnan

Här hittar du Weinheim

Var?
I sydvästra Tyskland, strax söder om Frankfurt am Main efter E35.

GPS: N49°33'41", E8°39'42"

Här hittar du en lämplig ställplats.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.